FNV

Meer eerlijke koffie van Douwe Egberts toegejuicht

FNV Bondgenoten juicht het toe dat Sara Lee/DE het aandeel eerlijke koffie bij de inkoop verhoogt van 2,5 naar 7,5 miljoen kilogram. "Dit is een mooie eerste klapper. Maar we blijven natuurlijk mikken op 100 procent goede koffie", reageert voorzitter Henk van der Kolk. De algemeen directeur van Douwe Egberts, Joost Manassen, bracht het goede nieuws naar buiten op een conferentie van het keurmerk Utz Kapeh. In Nederland is het aandeel van de koffie-inkoop, waarvoor ongeacht de prijs op de wereldmarkt een eerlijke prijs wordt betaald, nu 20 procent.

Sinds 2002 werkt FNV Bondgenoten met onder meer Novib en de Wereldwinkels in de Koffiecoalitie om op te komen voor koffiearbeiders wereldwijd. De coalitie hoopt op nog zo'n volume uitbreiding volgend jaar.

"Marktleiders hebben een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid", zegt Manassen. "We hebben immers het meeste belang bij een duurzame, gezonde en stabiele markt. Dé basis voor duurzaamheid is
- en dat is ons in de loop der tijd steeds duidelijker geworden - het hebben van een wereldwijd geaccepteerde code voor productie en verwerking van koffie. Daarom kiezen we voor een actieve inbreng in de 4C, de Common Code for the Coffee Community en voor een intensieve samenwerking met Utz Kapeh."

Het 4C project, waarin alle partijen in de koffiesector, inclusief vakbonden samenwerken, heeft in september 2004 geleid tot een conceptcode, die nu in het veld getest wordt.