STICHTING WAKKER DIER

Koeiendanspremiere 2005: koeien gaan uit hun dak in de wei

Beeld vreugdesprong van koe zegt meer dan 1000 feiten
Amsterdam, 13 april 2004; Stichting Wakker Dier nodigt de pers uit om donderdag 14 april de vreugdesprongen van koeien te komen kijken op het centraal gelegen biologische melkveebedrijf van Familie Van de Voort, Postweg 110 in Lunteren (provincie Gelderland). Tijdstip: 14.30 uur.
Na deze premiere zullen op diverse plekken in het land de staldeuren voor het eerst na de winter open gaan. Wakker Dier organiseert deze dagen samen met de biologische melkveehouderij. Hoewel de koe een introvert dier is, maakt ze echte bokkensprongen van plezier als ze na de winter weer de wei in mag. En dat levert ook gezondere melk op, blijkt uit recent onderzoek. Wakker Dier voert al sinds 2001 haar koe-in-de-weicampagne met argumenten en feiten uit wetenschappelijk onderzoek voor het behoud van de weidegang bij koeien en laat op biologische bedrijven zien hoe de blijheid van een koe afstraalt als zij weer de wei in mag. De koe-in-de-weicampagne van Wakker Dier krijgt steeds meer navolging bij politiek en maatschappelijke organisaties die eveneens koe-in-de-weidagen organiseren. Terwijl de biologische landbouw met haar verplichte weidegang voorloper is, komen er ook mondjesmaat initiatieven van de gangbare landbouw voor weidegang. Zo voert Cono-kaasmakers een actief weidebeleid door een hogere literprijs voor boeren die hun koeien in de wei laten.

Een vreugdesprong van een koe zegt echter veel meer dan 1000 woorden. Met de actie wil Wakker Dier de aandacht vragen voor de afname van het aantal koeien in de wei. Al 15% van de koeien staan het hele jaar op stal en de koeien die wel naar buiten mogen, doen dat steeds korter. Alleen bij biologische melk ben je er als consument zeker van dat het komt van een koe die buiten heeft gelopen. Weidegang is een verplichting in de biologische landbouw. Uit recent onderzoek blijkt melk van weidekoeien ook gezonder dan melk van stalkoeien. Weidemelk bevat meer rumenzuur en vacceenzuur die remmend werken op kanker en aderverkalking.

Koeien worden steeds vaker jaarrond in de stal gehouden omdat dit bijvoorbeeld arbeid bespaart, de boer onvoldoende grond rond de stal heeft of weidegang moeilijk te combineren is met een melkrobot. Nu al staat ongeveer 15% van de koeien het hele jaar op stal en staan de andere koeien steeds korter in de wei. Landbouworganisatie LTO geeft in een nota zelfs aan dat bij ongewijzigd beleid in de toekomst 60-80% van de koeien de buitenlucht niet meer zal zien. Een boer bespaart hiermee maximaal een halve eurocent per liter melk. Omdat tegenwoordig honderdduizenden liters melk per jaar worden geproduceerd kan dit een groot bedrag worden, waarvoor compensatie nodig is in de vorm van een hogere melkprijs. Bij melkverwerkende bedrijven, supermarkten en overheid ontbreekt echter (prijs)beleid om de koe in de wei te behouden. Door deze impasse beslissen er dagelijks boeren om de koeien voortaan niet meer de wei in te laten. Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is weidegang erg belangrijk. In bijna alle weersomstandigheden kiest een koe zelf voor een frisse neus in de wei boven de stal. Weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid.

Deelnemende bedrijven en tijden:

Donderdag 14 april:
Familie Van de Voort, Postweg 110 in Lunteren (Gelderland) om 14.30 uur
Zaterdag 16 april:
Familie Vrolijk, Oosteinde 70 in Oosthuizen (bij Purmerend) om 10.30 uur
Familie Engwerda, Rustenburgerweg 13 in Tietjerk (Friesland) om 10.30 uur
Familie Balkom, Heikamp 10a in Helvoirt (tussen Tilburg en Den Bosch - Brabant) om 13 uur
Moniek en Koos van de Laan, van Teijlingen 172 in Kamerik (Woerden, prov.Utrecht) om 13.30 uur.


-einde persbericht-