Gemeente Tilburg

05127BO

Datum
12 april 2005

Greenbags voor tuinafval voor inwoners

Berkel-Enschot

Greenbag gratis op te halen bij het Brabants Afval Team

De gemeente Tilburg gaat vanaf volgende week greenbags verspreiden in Berkel-Enschot. Dit is één van de maatregelen van de herijking van het afvalbeleid, die op 31 januari door de raad is goedgekeurd. Het gaat om een proef, waarbij in het voorjaar en het najaar (extra) tuinafval kan worden aangeboden in een greenbag. Een greenbag is een grote zak voor klein snoeiafval (takken en struiken), gemaaid gras, planten en bladeren. De maatregel is speciaal bedoeld voor die huishoudens waarbij het GFT-gedeelte van de duobak vaak te vol zit.

Gratis ophalen
Inwoners uit Berkel-Enschot die een greenbag voor hun tuinafval willen gebruiken, kunnen die gratis ophalen bij het Brabants Afval Team aan de Ceramstraat 6 (openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur). Zij moeten daarvoor wel een geldig legitimatiebewijs meenemen. De proef met de greenbags loopt van week 16 tot en met 22 (voorjaar) en week 38 tot en met 48 (najaar).

Wethouder Loet Visschers: "We hebben gekozen voor Berkel-Enschot, als een van de groene delen van de gemeente. Als de proef succesvol blijkt te zijn, gaan we kijken of we ook de andere delen van Tilburg kunnen voorzien van greenbags. Deze maatregel is onderdeel van het maatwerk wat we gaan voeren. Een dergelijke procedure hebben we ook al gevolgd voor het uitzetten van extra groencontainers in Udenhout". Deelnemers aan de proef krijgen na afloop een evaluatieformulier toegestuurd.

Regels
De gemeente heeft een aantal regels opgesteld zodat zo veel mogelijk inwoners in Berkel-Enschot gebruik kunnen maken van een greenbag. Ieder huishouden mag maximaal vier keer per jaar gebruik maken van de extra service, daarnaast mag de greenbag maximaal vier weken per lediging in bezit gehouden worden. Wanneer de greenbag vol is, dan wordt hij opgehaald en geleegd door het Brabants Afval Team, daarvoor kan gebeld worden met telefoonnummer 013 583 93 93. De greenbags worden telkens op woensdag in de even weken van de proef opgehaald.

Herijking afvalbeleid
Vorig jaar heeft de gemeente besloten het afvalbeleid op een aantal punten te veranderen. De gemeente zet vooral in op maatregelen waar zij direct invloed op kan uitoefenen en die zonder extra kosten voor de burger kunnen worden ingevoerd. Als de doelstelling van hergebruik wordt gehaald zal dit in de toekomst een forse besparing kunnen opleveren.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 88 19 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Visschers, telefoon 013 542 99 52

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 90 71

---- --