Gemeente Soest

Happening in Idea

Datum: 14/04/2005

Locoburgemeester Witte spreekt lof uit

Donderdag 14 april vindt een bijzondere theatervoorstelling plaats in Idea: de rommelruimrock. Spelers zijn kinderen van kunstmagneetschool De Egelantier, regisseur is Laurien Fleer van Idea. Er zijn twee voorstellingen, één om 14.00 en één om 19.00 uur. Loco-burgemeester Harry Witte bezoekt de voorstelling van 19.00 uur en neemt iets voor de spelers mee.

Samen met de leerkrachten van De Egelantier en diverse medewerkers van Idea is regisseur Laurien Fleer er in geslaagd een spannend, ontroerend en ontwapenend stuk neer te zetten. Een stuk dat gaat over de wijk. Hoe beleven kinderen hun buurt? Wat vinden ze mooi, wat vinden ze saai, wat vinden ze spannend en wat vinden ze voor verandering vatbaar.

Zelf ontworpen prullenbakken

Vindingrijk als kinderen zijn, komen ze met originele ideeën om hun buurt leuker, veiliger, vriendelijker en schoner te maken. Met hun ideeën is de gemeente Soest heel blij. Daar waar mogelijk worden de ideeën dankbaar omhelst en uitgevoerd. Na afloop van het stuk bijvoorbeeld, onthullen de kinderen prullenbakken van de gemeente, die eerst saai waren, maar die nu een prachtig jasje hebben gekregen. De gemeente plaatst die prullenbakken daarna bij de school.

Zonnebloemenzee

Als dank voor hun inzet en ideeën neemt locoburgemeester Harry Witte iets lekkers mee, maar ook zakjes zonnebloemzaad. Zo kunnen de kinderen zelf zonnebloemen zaaien om bijvoorbeeld die - in de ogen van de kinderen -oerlelijke container achter de school, een vrolijker aanzien te geven. Als de zaadjes ontkiemt zijn helpt Harry Witte de kinderen met planten: natuurlijk tijdens actie Zomerschoon op vrijdag 27 mei aanstaande.

Zomerschoonste gemeente van Nederland

Van de winter wordt de container weggehaald omdat dan ondergrondse containers worden geplaatst. Het is een van de vele acties die de gemeente Soest onderneemt om het zwerfvuil in de gemeente te bestrijden. Soest werkt daar hard aan en zit nog steeds in de race voor de titel Schoonste Gemeente van Nederland. De jaarlijks terugkerende actie Zomerschoon wordt in Soest ook al jaren gevierd. Ook dit jaar steken, op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei, diverse kleine en grote Soesters en Soesterbergers de handen uit de mouwen om zelf een steentje bij te dragen aan een schone, veilige, gezellige wijk.

Opruimbende

Ook de opruimbende is een project om kinderen meer bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid voor een leefbare wijk. De kinderen die in het toneelstuk De Rommelruimrock de sterren van de hemel spelen, werken ook mee in de Opruimbende: een samenwerkingsproject van school, Portaal, Balans en gemeente.
Het toneelstuk wordt opgevoerd als seizoensafsluiting van het De Opruimbende: volgend schooljaar gaan de kinderen weer verder met dat project.

Rommelruimrock

Voor dit toneelstuk, een afstudeerstage van student Laurien Fleer, hebben de kinderen keihard gewerkt en geoefend. Ook ouders, leerkrachten en professionals van Idea hebben er heel wat uurtjes in zitten. Het resultaat is geweldig.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer