Gemeente Boxmeer


Fietspendelboot Sambeek-Grave 2006 in de vaart

De komst van een fietspendelboot op de Maas tussen Sambeek en Grave is een stap dichterbij gekomen. Op vrijdag 25 maart hebben de portefeuillehouders recreatie/toerisme van de zeven gemeenten (Cuijk, Boxmeer, Mill, Sint Anthonis, Grave, Mook/Middelaar en Gennep) elkaar beloofd zich bij hun gemeenteraden sterk te maken voor de totstandkoming voor de fietspendelboot. Als het aan de portefeuillehouders ligt, kunnen bezoekers en bewoners van het Land van Cuijk en Noord Limburg met ingang van 1 mei 2006 gebruik maken van de fietspendelboot. Het komend jaar zou in hun visie dan gebruikt moeten worden om het project gedegen voor te bereiden.

Het was al eerder duidelijk dat het project fietspendelboot niet alleen bij de gemeenten, maar ook bij de Euregio en de provincies Noord Brabant en Limburg kon rekenen. Vanuit die instanties is er namelijk zon 125.000,- aan subsidies voor dit initiatief gereserveerd. Ook is echter duidelijk dat nog gekeken moet worden naar bijvoorbeeld de eventuele aankleding van de aanlegplaatsen en de bebording daarvan. Ook het uitzetten van een goed promotietraject verdient nog de nodige aandacht. Met dat in het achterhoofd, zo bleek afgelopen vrijdag, achten de bestuurders de voorbereidingstijd te kort om nog dit jaar op een zorgvuldige manier de fietspendelboot in de vaart te krijgen.

Door de portefeuillehouders is niet alleen besloten om met het project door te zetten, maar ook om er voor te zorgen dat er voor de zomervakantie al tastbare resultaten zijn geboekt. Zo zal elke portefeuillehouder zich inspannen om in 2006 budget te hebben om de boot in de vaart te krijgen. Dit budget is nodig voor een garantiefonds dat bedoeld is om de aanloopverliezen van het project te dekken. Op het traject Belfeld Afferden gaat dit jaar overigens al een fietspendelboot van start. De portefeuillehouders van de zeven gemeenten hopen voor de fietspendelboot-noord te kunnen profiteren van de ervaringen die op dit zuidelijke traject zijn opgedaan.