Gemeente Utrecht

Vragen aan het College van Burgemeester en Wethouder Utrecht bij de Raadsvergadering van 14 april 2005

Betreft: Christina Beatrixcomplex, beoogd bruisend sociaal-cultureel hart van Zuilen

Toelichting vooraf:
Op 26 augustus 2004 verleende het College van Burgemeester en Wethouders een voorbereidingskrediet van 1 miljoen euro ter realisering van 'Een Vorstelijk Complex', beter bekend als het Christina-Beatrix Complex. Het plan om van deze twee oude scholen met 'Berlage-allure' in Zuilen een sociaal-cultureel centrum te maken, dateert al van 1999 en is inmiddels opgenomen in alle officiële plandocumenten zoals het Wijkontwikkelingsplan 2 van Zuilen, de wijkvisie en het wijkvoorzieningenplan. De wijk, die snakt naar investeringen in de sociale infrastructuur, rekent er inmiddels op dat het centrum er komt. De voortgang van het project vertoont echter grote moeilijkheden, zoals ondermeer bleek uit briefwisselingen tussen de betrokken partijen (Zimihc, Portes, The Colourkitchen, OGU en DMO) en uit de vergadering van de klankbordgroep van bewoners van 7 april jl.

Vragen aan het College van B&W in de raad van 14-04-2005

De plannen rondom het Vorstelijk Complex in Zuilen spelen nu al jaren. Het College heeft inmiddels vele tonnen gestoken in projectbegeleiding (waaronder vele dure uren van het Project Management Bureau) en rekent ook voor de komende procedure naar schatting van GroenLinks bijna 1 miljoen aan begeleidingskosten (door DMO en OGU) van de in totaal toch al flinke begroting van meer dan 7 miljoen. Ook de procedure duurt extreem lang (verwacht is tot voorjaar 2008). Desondanks wil het College zich niet verbinden aan maatschappelijke partners die vertrouwen hebben in een gemeenschappelijk beheer en vraagt het de 'private partij' Thecolourkitchen (TCK) in dit geheel om al in het najaar van 2004 een huurovereenkomst aan te gaan. GroenLinks vindt deze gang van zaken onbegrijpelijk.

Tot op heden hebben de partners Portes, Zimihc en TCK vertrouwen in elkaar en dit vertrouwen wordt gedeeld door de wijkraad Noordwest en de klankbordgroep CB-complex. Maar het vertrouwen dat het College van het Christina-Beatrix Complex inderdaad een 'bruisend hart van Zuilen' wil maken, is bij GroenLinks en naar onze indruk ook bij genoemde partijen inmiddels tot een triest dieptepunt gedaald. Dit brengt ons tot de volgende vragen:


1. Waarom vraagt de gemeente Utrecht van maatschappelijke partners die het CB-complex sluitend willen exploiteren, ruim drie jaar voor de gemeente zelf het gebouw oplevert, reeds financiële zekerheid en het aangaan van een huurovereenkomst?
2. Vindt u dit getuigen van een redelijke opstelling in het zakelijk verkeer? Met welke motivering?
3. Welke redenen heeft het College, naast de genoemde financiële, nog meer dat het één van de partijen (TCK) de deur wijst ondanks het vertrouwen dat alle andere betrokken partijen in deze partij hebben uitgesproken en tot op heden uitspreken?
4. Waarom is niet gereageerd op het voorstel van TCK voor een andere fasering? Bent u bereid dat alsnog te doen?
5. Waarom is niet gereageerd op het voorstel van TCK, Portes en Zimihc om samen tot een nieuw bouw- en exploitatievoorstel te komen waarin wellicht voor 1 miljoen euro minder kosten gemaakt hoeven worden?
6. Bent u bereid de fasering van de gemeente op de voorstellen van de drie partijen aan te passen en zo snel mogelijk met hen in overleg te treden over hun voorstel van 5 januari 2005?
7. Welke interne kosten ('overhead', projectbegeleiding) heeft de gemeente sinds 1999 tot op heden voor de planontwikkeling en begeleiding van het Christina-Beatrix Complex gemaakt? Welke begeleidings- en overige indirecte kosten (dwz niet voor derden en voor de feitelijke bouw) worden nog voorzien voor de realisatie van het nu voorliggende plan? Is het College in staat om de Raad hiervan een specificatie en motivering van de kosten te verschaffen en zo ja, op welke termijn kunt u die leveren?
8. Vindt het College het acceptabel om een klankbordgroep die in september 2004 toezeggingen kreeg over een planning, pas na 7 maanden weer te informeren terwijl het College uiterlijk in november 2004 al kon weten dat deze planning, wegens financieringsproblemen en het 'wegsturen' van een deelnemende partij, niet langer gehaald kon worden?
9. Kunt u de Raad zekerheid verschaffen over het doorgaan van het 'Vorstelijk Complex'? Zo nee, op welke termijn kunt u dat wel? Waarvan is dat afhankelijk?
10. Dekking van de wegvallende IPSV subsidie werd in het najaar nog verwacht van gelden uit de Vrede van Utrecht en o.m. de bandbreedte cultuur. Welk deel van het budget is nu waaruit gedekt en waar ziet het College nog een gat in de financiële dekking?

---- --