Nederlandse Vereniging van journalisten

ACTIVITEITENVERSLAG 2004 van de sectie NVF, fotojournalisten van de NVJ
(14 april 2005)

De fotojournalist.nl
Het bestuur en secretariaat van de NVF steken alle energie in de ontwikkeling van defotojournalist.nl. De beeldbank is een service voor de zelfstandige leden van de NVF, die als etalage voor fotojournalistiek materiaal functioneert waaruit opdrachtgevers gericht en eenvoudig de gewenste foto's kunnen kiezen en bij de betreffende fotograaf bestellen. Er wordt een aantal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd waarin de fotojournalisten hun wensen en suggesties kenbaar kunnen maken. In elke bijeenkomst wordt de voortschrijdende ontwikkeling van defotojournalist.nl geprojecteerd waarin steeds weer de suggesties van de leden zijn verwerkt. De leden kunnen in deze bijeenkomsten zelf ook achter het beeldscherm proefondervinderlijk ervaren wat de beeldbank voor hen kan betekenen. Veel leden doen van meet af aan mee met defotojournalist.nl, anderen wachten nog even af en willen zich in de loop van het jaar 2005 aansluiten.
In het najaar start de beeldbank daadwerkelijk, maar eerst als een proefperiode van twee maanden waarin de leden toegang wordt gegeven om hun materiaal te uploaden en om vertrouwd te raken met het systeem. In deze periode wordt defotojournalist.nl door middel van een advertentiecampagne in bladen en bij de opdrachtgevers aangekondigd. Op 1 januari gaat defotojournalist online.

Jaarvergadering 2004
In mei 2004 wordt in het NIDF te Haarlem de jaarvergadering gehouden. Bestuur en leden bespreken de NVJ/NVF-activiteiten van het afgelopen jaar. Maar het leeuwendeel van de bijeenkomst gaat over digitale ontwikkelingen en over de NIDF-norm. Het digitaal manifest komt aan de orde, een nota waarin de gevolgen van de digitale fotografie en het daaraan gekoppelde kostenplaatje voor de fotojournalist uiteengezet worden.

C 2000
De NVJ houdt samen met persdiensten de overheid voor dat de vervanging van de politiecommunicatie door het C 2000 systeem de media ernstig hinder zal opleveren. In een proefopstelling blijkt al dat het nieuwe, gesloten systeem vertraging en voorselectie door politievoorlichters oplevert.
De vereniging probeert het gehele jaar de Minister van Biza, Remkes te overtuigen van de noodzaak voor een oplossing waarbij de selectie van gebeurtenissen door de media zelf voorop blijft staan. Na een lange aanlooptijd lijkt er begin 2005 een doorbraak te ontstaan in de starre houding van de overheid.

Eredivisie
In de loop van zomer leggen de voetbalclubs uit de eredivisie bijzonder strenge voorwaarden op aan de sportfotografen. De eredivisieclubs stellen controle te willen hebben op de journalistieke gedragingen van de journalisten. Met name foto's buiten het veld, van opvallend publiek op de tribunes lijken de aanleiding te zijn Onder grote belangstelling van de media stellen de NVJ en de Nederlandse Sport Pers (NSP) de eenzijdige voorwaarden van Eredivisie CV onbespreekbaar te achten. Wel willen NSP en NVJ met Eredivisie overleg voeren over de rechten en plichten van journalisten op en rond de voetbalvelden. Al gauw blijkt dat de eredivisie niet zozeer uit is op de journalistieke eindcontrole maar actief bezig is met de ontwikkeling van een digitale dienst voor de exploitatie van spelmomenten .
Een reeks van lange onderhandelingen begint media augustus. NSP en NVJ constateren tijdens deze gesprekken dat ook de uitgevers van kranten en tijdschriften dienen aan te schuiven. Vanaf oktober is dat geval. De media, NSP en NVJ weigeren in te stemmen met de centrale eis van de eredivisie dat fotojournalisten pas na de wedstrijd beelden van spelmomenten doorgeven aan mobiele providers. De kort geding rechter, vice-president Punt van de Haagse rechtbank komt er ook niet uit en legt de partijen tijdens de winterstop mediation op. Onder leiding van mevrouw Tonkens-Gerkema, vice-president van de rechtbank in Amsterdam en voorzitter van de vereniging voor rechtspraak wordt de bemiddeling positief afgesloten. Fotografen behouden te allen tijde de journalistieke vrijheid in de stadions tijdens de wedstrijden. Wel is afgesproken voor een periode van ruim twee jaar geen aparte dienst door de media of journalisten wordt opgezet om foto's aan te bieden aan het publiek via mobiele telefoon.

Ledengroei
Ondanks de maatschappelijke ontwikkeling, afnemend ledental van belangenorganisaties, blijft de NVF de immer groeiende sectie van de NVJ.

Zilveren Camera 2003
De jurering van de Zilveren Camera 2003 vindt op 9 en 10 januari 2004 plaats in de Hoofdwacht te Haarlem. Op maandag 12 januari volgt de drukbezochte persconferentie in het stadhuis in aanwezigheid van burgemeester Pop, die de voornaamste prijswinnaars bekend maakt en de Zilveren Cameratrofee en het beeldje Fotojournalist van het Jaar aan de winnaars overhandigt. Direct na het officiële deel van de persconerentie staat de volledige uitslag met winnende foto's op de website www.zilverencamera.nl
Ook dit jaar is er een wedstrijdonderdeel publieksprijs. Iedere bezoeker van de site kan de eerste prijswinnende categoriefoto's aanklikken en bekijken, om daarna op zijn of haar favoriete foto te stemmen. De maker van de foto met de meeste stemmen leverde de winnaar van de publkieksprijs op.

De officiële prijsuitreiking en het mediafeest met een optreden van Willie en de Billies heeft op 20 maart 2004 plaats in de Lichtfabriek in Haarlem. Fotojournalist Jerry Lampen wint de Zilveren Camera 2003 met een foto die hij maakte tijdens de oorlog in Irak. Jerry Lampen wordt ook gekozen tot Fotojournalist van het Jaar 2003. Joel van Houdt uit Den Haag is winnaar van de Canonprijs 2003, een oeuvreprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar. Voorzitter Hans Kouwenhoven maakt aan het slot van het officiële programma bekend dat Robin Utrecht met zijn foto van de Nederlandse schaatskampioenschappen sprint de Publieksprijs heeft gewonnen.

In de filmzaal draait de hele avond een digitale beeldprojectie met alle eerste, tweede en derde prijswinnende foto's van de negen wedstrijdstrijdcategorieen:
landelijk nieuws, politiek, dagelijks leven, documentaire fotografie, portretten, kunst/cultuur/architectuur en wetenschap, sport, buitenlands nieuws en buitend documentaire fotografie. De ZC-tentoonstelling gaat op 20 maart in premiere in De Refter in Haarlem. In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is een selectie uit de tentoonstelling te bezichtigen en een grotere selectie in de Centrale Openbare Bibliotheek Den Haag.