Vereniging Nederlandse Gemeenten

Centrale rol gemeenten in aansturing corporaties noodzakelijk

Vandaag heeft RIGO het rapport Woningcorporaties: naar een duidelijke taakafbakening en een heldere sturing gepubliceerd. In het rapport wordt volgens de VNG terecht gesteld dat gemeenten een centrale rol moeten hebben in de aansturing van woningcorporaties.

De VNG vindt dat deze rol zelfs moet worden versterkt. Wanneer corporaties niet aan de woonvisie van gemeenten kunnen of willen voldoen, moeten gemeenten via een aanwijzingsbevoegdheid alsnog corporaties kunnen dwingen om de nodige prestaties te leveren, aldus de VNG.

Hierbij is het wel van belang dat gemeenten een eigen woonvisie hebben, en deze ook aan de corporaties kenbaar maken. De meeste gemeenten hebben momenteel al een woonvisie. Andersom moeten corporaties ook transparant met hun plannen en financiële mogelijkheden omgaan.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het RIGO bovengenoemd rapport uitgebracht. Aanleiding daarvoor is de sterke groei van het vermogen van de woningcorporaties, en het achterblijven van de woningbouwopgave. Het rapport stelt dat er bij corporaties aanzienlijke financiële ruimte is om aan de woonopgave te voldoen. De gemeente heeft hierbij een duidelijke sturende rol.