Gemeente Reimerswaal


Nota Gezondheidsbeleid in uitvoering

Deze nota 'Gezondheidsbeleid in uitvoering' is het vervolg op de eerste regionale gezondheidsnota 2000-2003 getiteld 'Op uw Gezondheid'. De in deze laatstgenoemde nota opgenomen regionale beleid- en actiepunten zijn in oktober 2003 geëvalueerd en vastgelegd in een evaluatierapport. Deze evaluatie is aan alle gemeenten in de Oosterschelderegio voorgelegd. Op 12 november 2003 is de evaluatie met de toenmalige commissie Welzijn besproken.
Op grond van de positieve evaluatie heeft het bestuur van het SWVO de gemeenten geadviseerd om de komende beleidsperiode opnieuw in regionaal verband een vervolgnota ge-zondheidsbeleid op te stellen. Alle gemeenten in de Oosterschelderegio zijn hiermee akkoord gegaan.

Opbouw van de nota
De nota "Gezondheidsbeleid in uitvoering" 2005-2008 is als volgt opgebouwd:

- hoofdstuk 1 geeft een beschrijving van relevante en landelijke/regionale ontwikkelingen met betrekking tot gezondheidsbeleid;

- hoofdstuk 2 geeft een weergave van de gezondheidssituatie in de Oosterschelderegio;

- in hoofdstuk 3 worden de regionale speerpunten/activiteiten voor de nieuwe vervolgnota beschreven met daarbij een onderscheid tussen de speerpunten die doorlopen vanuit de vorige gezondheidsnota en de nieuwe speerpunten;

In dit voorstel wordt op hoofdlijnen ingegaan op de doorlopende speerpunten, de nieuwe regionale speerpunten en de door onze gemeente aangedragen lokale speerpunten. Voor de inhoudelijke uitwerking van de diverse onderdelen verwijs ik u naar de bijgevoegde nota "Gezondheidsbeleid in uitvoering" 2005-2008, de evaluatie gezondheidsbeleid 2000-2003 en ons standpunt met betrekking tot "Speerpunten gezondheidsbeleid beleidsperiode 2004-2007".

"Gezondheidsbeleid in uitvoering" 2005-2008
Uit de inventarisatie binnen de diverse gemeenten blijkt dat gemeenten in de Oosterschelde-regio de komende periode vooral prioriteit geven aan de voortzetting en verdere uitwerking van het huidige gezondheidsbeleid.


1. Regionale speerpunten die doorlopen uit de voorgaande nota gezondheidsbeleid 2000-2003

Speerpunt aandacht voor de communicatie en afstemming met partners in de zorg
Activiteiten 2005-2008
De inzet van gemeenten voor de komende beleidsperiode is om de communicatie en af-stemming verder te verbreden, dit mede in het licht van de invoering van de Wet maatschap-pelijke ondersteuning (WMO). Dit speerpunt vergt geen financiële bijdrage, overleg vindt plaats binnen de reguliere overleg structuren.

Aandacht voor de zorg voor ouderen
Activiteiten 2005-2008
Preventief Gezondheidsonderzoek voor Ouderen
Op verzoek van de toenmalige commissie Welzijn en de Seniorenraad Reimerswaal heeft onze gemeente zich aangemeld als pilot gemeente voor het Preventie Team Ouderen. On-dertussen is duidelijk dat onze gemeente samen met Kapelle en Schouwen-Duiveland ook daadwerkelijk uitgekozen is als pilot gemeente
De financiële bijdrage die dit van onze gemeente vraagt kan bekostigd worden uit de vrije ruimte van de GGD Zeeland.

Regionale afstemming spreidingsplannen woonzorgvoorzieningen In 2003 is het regionaal spreidingsplan Zeeland Woonzorgland opgesteld. Ook in onze gemeente heeft dit geleid tot "het lokaal spreidingsplan Wonen en Zorg in Reimerswaal". De eerste monitoring van het lokale spreidingsplan bevindt zich in de afrondingsfase. Dit speerpunt vergt geen financiële bijdrage, overleg vindt plaats binnen de reguliere overleg structuren.

Speerpunt preventie psychosociale problematiek jeugdigen Activiteiten 2005-2008
Uitbreiding zorgstructuren consultatieteams op de basisscholen in de Oosterschelderegio.
In de vorige beleidsperiode zijn in de gemeente Goes en Borsele consultatieteams opgezet. De evaluatie van de consultatieteams in Goes is onlangs afgerond. De ervaringen zijn positief. In onze gemeente is onderzocht hoe een en ander binnen onze gemeente opgezet kan worden. In de raadsvergadering van 22 maart 2005 heeft u ingestemd met het instellen van consultatieteams in het basisonderwijs.

Afstemming opvoedondersteuning in de Oosterschelderegio De ambtelijke projectgroep Jeugdbeleid is in 2003 gestart met een inventarisatie van de verschillende opvoeding & ontwikkelingstimuleringsactiviteiten (O&O) met als doel om de activiteiten op elkaar af te stemmen en als gemeente meer te kunnen sturen in het aanbod.
Dit speerpunt vergt geen financiële bijdrage, overleg vindt plaats binnen de reguliere overleg structuren.

Continuering/uitbreiden preventiebeleid verslavende middelen In de periode 2000-2004 zijn in de Oosterschelderegio preventieactiviteiten ontwikkeld en uitgevoerd op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Het college heeft in okto-ber 2004 ingestemd met het voortzetten van het regionaal preventiebeleid voor de periode 2004-2007.
De financiële bijdrage die hiervoor van onze gemeente wordt gevraagd wordt bekostigd uit de vrije ruimte van de GGD.

Uitvoering project vaccinatiegraadbevordering
In 2002 hebben de gemeente in de Oosterschelderegio de GGD Zeeland opdracht gegeven om een projectplan op te stellen. In 2005 en 2006 zal uitvoering worden gegeven aan de in het projectplan voorgestelde activiteiten. Onlangs heeft de GGD Zeeland is een website ge-opend waar men allerlei informatie kan vinden met betrekking tot vaccinatie.

De kosten van dit project worden betaald uit de vrije ruimte van de GGD.

Speerpunt aandacht voor het bevorderen van de maatschappelijke participatie van burgers gericht op het voorkomen van sociaal isolement
Activiteiten 2005-2008
Implementatie Sociaal pension Oosterschelderegio In de periode 2001-2003 zijn de voorbereidingen getroffen. Medio 2004 is woonruimte gevonden in Goes. In 2005 zal de implementatie van het sociaal pension gestalte krijgen.
Financiering vindt structureel plaats met middelen van gemeenten (opgenomen in onze begroting), het zorgkantoor en een beperkte eigen bijdrage van cliënten.

Uitvoering en evaluatie Woonkansenproject
Het project is in de vorige beleidsperiode ontwikkeld en daadwerkelijk gestart in 2004. Het project richt zich op met uitzetting bedreigde multiprobleemhuurders en op intramuraal wo-nende GGZ-cliënten die in staat worden gesteld met enige lichte begeleiding zelfstandige te kunnen wonen. Het project zal in 2006 worden geëvalueerd. Momenteel wordt het Woonkansenproject gefinancierd door: gemeenten (opgenomen in de regionale paragraaf van het SWVO), woningcorporaties, het Zorgkantoor en de Provincie Zeeland. Na de evaluatie zal met betrekking tot de voortzetting en de financiering van het project separaat geadviseerd worden.

Voorstel
Voorgesteld wordt om de uitvoering van bovenstaande bestaande speerpunten door te laten lopen en vast te stellen als speerpunten/actiepunten voor de komende beleidsperiode (2005-2008).


2. Nieuwe regionale speerpunten voor de beleidsperiode 2005-2008

Speerpunt aandacht voor beleidsvoorbereiding nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning
Activiteiten 2005-2008
Opstellen handreiking Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) Zoals bekend wordt de WMO vanaf 1 januari 2006 gefaseerd ingevoerd. De WMO brengt nogal wat veranderingen met zich mee voor gemeenten. Voorgesteld wordt om met betrek-king tot de WMO gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken voor regionale afstemming. Voor de uitvoering van dit speerpunt wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Voorbereiding van regionale
samenwerking/beleidsontwikkeling vindt plaats binnen de reguliere overleg-structuren en met de beschikbare huidige formatie.

Speerpunt aandacht voor monitoring gezondheidssituatie Oosterschelderegio
Activiteiten 2005-2008
Uitvoeren van een gezondheidsenquête onder de inwoners in de Oosterschelderegio.
Voor een goede en nadere onderbouwing van het gezondheidsbeleid zijn momenteel weinig gegevens beschikbaar. Voorgesteld wordt om de GGD in 2006 of 2007 een gezondheidsen-quête uit te laten voeren in de Oosterschelderegio, zodat we voor een volgende beleidsperi-ode beschikken over relevante gegevens. In het gesprek met de toenmalige commissie Wel-zijn (evaluatie gezondheidsbeleid en formuleren van nieuwe speerpunten van 12 november 2003) is indertijd door de commissie aangegeven dat gegevens essentieel zijn voor een goede en nadere onderbouwing van het gezondheidsbeleid.
De uitvoering van een gezondheidsenquête in de Oosterschelderegio kan gefinancierd wor-den uit de vrije ruimte van de GGD.

Speerpunt aandacht voor huiselijk/relationeel geweld Activiteiten 2005-2008
Ontwikkelen van interventies gericht op preventie en aanpak van huiselijk geweld/regiobrede implementatie hiervan. Huiselijk geweld vormt een toenemend probleem. Landelijk en Provinciaal wordt er al gerui-me tijd aandacht besteed aan dit onderwerp. Ons college heeft in maart 2005 ingestemd om mee te werken aan de oprichting van een provinciaal advies- en steunpunt huiselijk geweld in Zeeland. Gemeenten in de Oosterschelderegio hebben tevens allen aangegeven de ko-mende beleidsperiode in regionaal verband aandacht te willen besteden aan het probleem huiselijk geweld. De gemeente Goes heeft in dit kader de GGD opdracht gegeven een pro-jectplan op te stellen met het oog op de aanpak van huiselijk geweld. De ervaringen uit de gemeente Goes kunnen, na een positieve evaluatie, eventueel binnen de overige regioge-meenten worden ingevoerd.

Voorstel
Voorgesteld wordt bovenstaande nieuwe speerpunten vast te stellen als speerpunten van beleid voor de komende beleidsperiode (2005-2008).


3. Lokale speerpunten voor de beleidsperiode 2005-2008

Aandacht voor de zorg voor ouderen
Activiteiten 2005-2008
Het ontwikkelen van een loket voor wonen, zorg en welzijn De Seniorenraad Reimerswaal en de Stichting Gehandicaptenbeleid gemeente Reimerswaal (SGgR) hebben aandacht gevraagd voor het ontwikkelen van één loket op het gebied van wonen, zorg en welzijn. In 2005 willen we de functie en de werkwijze van het zorgloket nader vormgeven afgestemd op de wettelijke verplichting (WMO) en de hierboven genoemde behoeften. Zowel de Senio-renraad als de SGgR zullen hierbij betrokken worden.

Het ontwikkelen van een lokaal preventiebeleid gericht op het gebruik van genotmiddelen
Aansluitend op het regionaal preventiebeleid wordt momenteel een lokaal beleid ontwikkeld gericht op het gebruik van genotmiddelen (alcohol, drugs en roken).
In 2005 zal een samenhangend aanbod van activiteiten worden ontwikkeld in samenwerking met de politie, het onderwijs, bureau Halt, Connexxion, de horeca etc.. Te zijner tijd wordt hier separaat over geadviseerd.

Aandacht voor huiselijk/relationeel geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling
Bij het bepalen van de speerpunten voor de komende beleidsperiode is dit opgenomen als lokaal speerpunt van beleid.
In 2005 zal onderzocht worden hoe dit thema lokaal uitgewerkt kan worden. De nadruk zal komen te liggen op het doorbreken van het taboe en het zo goed mogelijk in beeld krijgen van de gezinnen/individuen die met huiselijk geweld geconfronteerd worden. Te zijner tijd wordt hieromtrent nader geadviseerd.

Het uitvoeren van een gezondheidsenquête
Indertijd is dit opgevoerd als lokaal speerpunt maar opgenomen als nieuw regionaal speerpunt van beleid.

Aandacht voor mensen met een functiebeperking
Dit lokale aandachtspunt is aangedragen door de SGgR. Indertijd werd gesteld dat de SGgR weliswaar vier maal per jaar structureel overleg heeft met de gemeente maar er geen beleid ontwikkeld was waarin omschreven staat hoe de SGgR de belangen van haar achterban behartigt. De SGgR heeft onlangs haar beleidsplan gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Voorstel
Voorgesteld wordt bovenstaande lokale speerpunten/aandachtspunten, behalve het uitvoe-ren van een gezondheidsenquête, vast te stellen als lokale speerpunten voor het gezond-heidsbeleid 2005-2008. In 2005 onderstaande speerpunten nader uit te werken:
- het ontwikkelen van een loket zorg en welzijn;
- het ontwikkelen van een lokaal preventiebeleid gericht op het gebruik van genotmid-delen;

- huiselijk/relationeel geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Het speerpunt "aandachtspunt voor mensen met een functiebeperking" structureel agende-ren in het overleg tussen de SGgR en de gemeente. Dit overleg vindt vier maal per jaar plaats. Tegelijkertijd de SGgR betrekken bij voor hen relevante (beleids)ontwikkelingen.

Overlegresultaten
Indertijd zijn de uitgangspunten en speerpunten voor de komende beleidsperiode tot stand gekomen na overleg met de toenmalige commissie Welzijn, de Seniorenraad Reimerswaal en de Stichting Gehandicaptenbeleid gemeente Reimerswaal.

(Geplaatst op: 14-04-2005)