Gemeente Tilburg

14-4-2005
Vernieuwde aanpak subsidies gemeente Tilburg
Gemeente neemt de regie en loopt daarmee voorop

De gemeente Tilburg gaat op een andere manier werken met subsidies voor instellingen door meer op resultaten te gaan sturen en door een beperkte vorm van marktwerking te introduceren. Dit heeft het college afgelopen dinsdag 12 april besloten.

Tot nu toe konden instellingen een verzoek om subsidie indienen, waarna het college dit verzoek goedkeurde of afwees. In de nieuwe werkwijze zal de gemeente voortaan eerst een zogenaamd programma van eisen opstellen. Hierin schrijft het college de problematiek en welke resultaten er bereikt moeten worden. Zij wordt hierbij geadviseerd door bewonersorganisaties en door de professionele instellingen in de stad.
Op basis van dit programma van eisen kan één instelling een offerte indienen en vervolgens wordt subsidie verleend. Verantwoordelijk wethouder Jan Hamming: 'Als college gaan we meer letten op de resultaten die we willen zien. Als er bijvoorbeeld in een project 20 jongeren deel hebben genomen, dan zegt mij dat nog niet zoveel. Ik wil weten dat die jongeren een goed advies hebben gekregen waarmee ze verder kunnen of dat ze door het project met zinvolle activiteiten aan de slag zijn gegaan.'

Nieuw in de werkwijze is ook dat het college aan meer instellingen een offerte kan gaan vragen en vervolgens pas besluit welke instelling subsidie krijgt. Daarmee voert het college een vorm van marktwerking in voor subsidieverlening, die in Nederland nog nauwelijks voor komt. Voor de huidige gesubsidieerde instellingen wordt het minder vanzelfsprekend om subsidie te krijgen dan voorheen het geval was. Jan Hamming: 'Soms zullen we meerdere instellingen uitnodigen om een subsidieverzoek in te dienen. Daarmee willen we bereiken dat er meer creativiteit komt in het zoeken naar oplossingen voor problemen in de stad. En het kan ook zinvol zijn om regelmatig eens te kijken naar de hoogte van de kosten en prijs-kwaliteitverhouding.' Marktwerking zal niet overal aan de orde zijn, want het college wil niet dat er ongewild instellingen omvallen en wil tevens dat er een goede sociale infrastructuur in de stad blijft bestaan. Hamming: 'We zien die marktwerking niet als doel op zich, maar vooral als een instrument. We zullen er daarom daar waar het kan gebruik van maken. Het mag bijvoorbeeld niet zo zijn dat er vrijwilligers gaan afhaken omdat de organisatie waar zij bij betrokken zijn geen subsidie meer krijgt. En als de gemeente zelf veel geld in de infrastructuur van een instelling heeft zitten, dan gaan we natuurlijk niet het risico lopen om dat kwijt te raken. Het blijft daarom maatwerk.'

Om dit te kunnen gaan doen is veel voorbereiding nodig geweest. Er zijn een aantal oefentrajecten geweest, bijvoorbeeld om te komen tot subsidiëring van het ouderenwerk in Tilburg en voor het wijk- en buurtwerk in de Reeshof. Voor de invulling van theater de Vorst is een openbare offerteprocedure geweest. Het college wil hiermee bereiken dat subsidies resultaatgerichter en creatiever ingezet gaan worden. Hamming: 'Het wordt dus allemaal een beetje zakelijker en van de instellingen wordt verwacht dat zij helder aangeven wat ze doen, wat het verwachte resultaat daarvan is en wat dat kost. Gebleken is dat Tilburg bruist van de goede ideeën en die wil het college graag een kans geven.' De nieuwe werkwijze leidt er tevens toe dat instellingen meer vrijheid krijgen om eigen vermogen op te bouwen. En het leidt tot het afschaffen van de gemeentelijke aanvulling op wachtgelden als personeel in het gedrang komt omdat een subsidie niet meer verleend wordt.
De besluitvorming zal in juli in de gemeenteraad besproken worden.