NED. CULTURELE SPORTBOND


Foppe de Haan geeft visie op rol trainer

Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje van de KNVB, geeft zijn visie op de voorbeeldrol van de trainer/coach binnen sportclubs. Hij doet dat tijdens het jubileumcongres van de Nederlandse Christelijke Sport Unie (NCSU) op zaterdag 16 april op Nationaal Sport Centrum Papendal te Arnhem. De sportkoepel viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan met een congres voor sportbestuurders en beleidmakers in de sport van sportclubs, sportbonden en gemeenten.

Volgens Foppe de Haan heeft de trainer/coach vanuit zijn spilfunctie niet alleen de taak om jeugdleden én volwassen spelers de techniek en de regels van het spel aan te leren, maar ook om hen andere waarde(n)volle aspecten bij te brengen, zoals respect, omgangsvormen (acceptatie, incasseringsvermogen), zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en spelplezier. Tevens zal hij ingaan op de verantwoordelijkheden van andere betrokkenen, zoals de sportbond voor de regelgeving, de sportvereniging voor een goed sociaal klimaat, de sportbestuurders voor trainer/coachbeleid en de ouders voor de begeleiding van en de betrokkenheid bij de jeugd.

Andere sprekers tijdens het ochtendprogramma zijn prof. dr. Paul Verweel, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en prof. dr. Taede Sminia, sinds 1997 Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam. De sprekers zullen respectievelijk ingaan op de zin en betekenis van sport en de plaats van sport in de samenleving van de toekomst. Dagvoorzitter van het jubileumcongres is Tom van t Hek.

Praktische tips en adviezen voor verenigingsbestuurders en beleidsmakers in de sport; dat is waar het om draait tijdens het middagprogramma van het jubileumcongres. Maar liefst elf workshops worden verzorgd door themadeskundigen. Actuele problematieken, waar een sportvereniging, sportbond of gemeente in de dagelijkse sportpraktijk tegenaan loopt, worden op interactieve wijze bij de kop gepakt. Themas zijn o.a. vrijwilligersbeleid, sportiviteit en respect, sportsponsoring, tijdelijke inzet professionals en JongerenAteliers.

Het congres vindt plaats op zaterdag 16 april a.s. in Congrescentrum Papendal te Arnhem en duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie over de workshops en de gastsprekers vindt u op www.zininsport.nl, de congreswebsite van de NCSU. U kunt zich via de website ook direct inschrijven voor het congres. De inschrijfprijs bedraagt 50,- euro en dit is inclusief lunch en het handboek -Zin in Sport-.

Noot voor de pers:

Op www.zininsport.nl en www.ncsu.nl is meer informatie te vinden over het Jubileumcongres van de NCSU. Indien u het congres wilt bijwonen, meldt u dan aan bij Nico Schoenmakers, voorlichter van de NCSU. Dat kan via telefoonnummer 033-4618548 of per email via n.schoenmakers@ncsu.nl.


07 apr 05 13:15