Ingezonden persbericht


Doodstraf dreigt voor drie minderjarigen in Iran

Executie dreigt voor de zeventienjarige Rasoul Mahammadi op zaterdag 16 april. Zijn vader, Mousa Ali Mohammadi, dreigt op hetzelfde moment te worden geëxecuteerd. Beiden zijn tevens veroordeeld tot 74 zweepslagen voordat ze ter dood worden gebracht.

Ook Abbas Hosseini, een uit Iran afkomstige Afghaanse vluchteling, dreigt te worden geëxecuteerd. Hij was 17 jaar toen hij een man vermoordde in juli 2003. Later verklaarde hij dat dit gebeurde in een 'moment van verstandsverbijstering'. De man, die lid zou zijn van de Revolutionaire Garde, had seksuele toenaderingen gezocht tot Abbas Hosseini, waarop Hosseini hem in een vlaag van woede met een mes vermoordde.

Naar verwachting zal een derde jongeman, een 18-jarige gevangene in Kerman binnenkort worden opgehangen in die stad. Amnesty International onderzoekt deze zaak nog.

Amnesty International is geschokt vanwege het feit dat Iran doorgaat met de executie van minderjarigen. Iran heeft diverse internationale verdragen geratificeerd die de doodstraf voor minderjarigen verbieden. De dreigende executies tonen aan dat Iran wederom zijn internationale verplichtingen negeert. Amnesty International dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan de executies te stoppen en de rechtszaken te heropenen.

ACHTERGRONDINFORMATIE
Iran heeft het Internationale Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten ondertekend, evenals het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Iran heeft hiermee verklaard geen mensen te executeren voor misdrijven die zij begingen onder de 18 jaar.

Desalniettemin zijn sinds 1990 elf mensen geëxecuteerd voor misdrijven die zij begingen toen ze minderjarig waren. Op 20 januari 2005 werd Iman Farokhi geëxecuteerd voor een misdrijf dat hij beging toen hij 17 jaar was. Dat gebeurde op dezelfde dag dat een Iraanse delegatie beweerde dat het land geen minderjarigen executeert, tijdens een verklaring voor het Comité van de Verenigde Naties voor de Rechten van het Kind.

Het Comité, dat toezicht houdt op de implementatie van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, drong er bij Iran op aan onmiddellijk te stoppen met de executies van alle mensen die veroordeeld waren voor misdrijven toen zij minderjarig waren, en de doodstraf in dergelijke gevallen geheel af te schaffen. Het Comité zei dat het feit dat Iran doorgaat met het uitvoeren van dergelijke executies, waaronder de executie die diezelfde dag plaatsvond, zelfs nadat het land het Verdrag inzake de Rechten van het Kind geratificeerd had, 'betreurenswaardig' was.

De afgelopen drie jaar hebben de Iraanse autoriteiten overwogen wetgeving in te voeren die doodstraf voor minderjarigen zou verbieden.

Achtergrondinformatie bij de zaak Mohammadi
De ouders van Rasoul Mohammadi scheidden toen hij één jaar oud was. Rasoul groeide op bij zijn grootmoeder. Toen hij vier jaar oud was werd hij naar een kindertehuis gestuurd, waar hij diverse jaren leefde voordat hij weer aan de zorg van zijn vader werd toevertrouwd.

Rasoul Mohammadi en zijn vader zijn schuldig bevonden aan de ontvoering van 40 jonge meisjes, aan het stelen van hun juwelen en aan de verkrachting van minimaal vier avn hen. Zij zouden de aanklachten tegen hen hebben bekend tijdens ondervraging. Volgens berichten in Iran zou de zaak weer naar het Hooggerechtshof zijn verwezen na 'klachten van de verdachten.' Verdere details over het proces worden niet gegeven.

Het bureau van de Openbaar Aanklager (Daftar-e Ejra'-e Ahkam) heeft in het Iraanse dagblad Iran van 11 april laten weten dat Mousa Ali Mohammed op 16 april in de vroege ochtend publiekelijk zal worden opgehangen in Isfahan. Zijn zoon zal op hetzelfde moment worden opgehangen in de centrale gevangenis van Isfahan.