Ingezonden persbericht

Literair Café Jambe

Zondag 17 april 2005 - aanvang 14.00 uur
Voldersgracht 10
Delft

www.jambedelft.com

Dichters:
* Tsead Bruinja
* Albertina Soepboer
* Jabik Veenbaas
* Abe de Vries
* Anne Feddema
* Cornelis van der Wal

Live Muziek:
* Hein Jaap Hilarides (Boogie-Woogie)

En een open podium voor 3 mensen uit het publiek

De Friese dichters op tournee

Droom in blauwe regenjas

De Friese dichters komen!

Op 28 oktober 2004 verscheen de tweetalige bloemlezing 'Droom in blauwe regenjas' met werk van een nieuwe generatie Friese dichters.

Festivals als Poetry International en de Wintertuin boden al ruimte aan het licht weemoedige, soms groteske en vaak zeer muzikale werk van de nieuwe generatie Friese dichters, maar het was grotendeels nog niet in vertaling beschikbaar op papier. Hein Jaap Hilarides en Tsead Bruinja maakten daarom een ruime keuze uit het werk van gevestigde namen als Albertina Soepboer, Cornelis van der Wal en Anne Feddema en keken ook naar het werk van veelbelovende debutanten als Abe de Vries, Elmar Kuiper en Janneke Spoelstra.

Op de bijbehorende website kunt u kunt kijken en luisteren naar de voordrachten van de dichters die in de bloemlezing opgenomen zijn. Foppe de Haan leest daarbij een haiku voor van de dichter Foppe Venema. De website bevat naast beeldmateriaal ook korte biografieën, vertalingen, recensies en filmpjes, evenals nieuws over de bloemlezing en de dichters.

Een aantal van de dichters uit de bloemlezing is op tournee, en vanmiddag bij ons te gast.
Zelfs de Boogie-Woogie muziek wordt live verzorgd door de Friese dichter Hein Jaap Hilarides.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) debuteerde in 2000 met de Friestalinge bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). De derde Friestalige bundel Gegrommel fan satyn/Gegrommel van satijn (Bornmeer) verscheen in 2003, evenals het Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde (Contact) dat genomineerd werd voor de Jo Peterspoëzieprijs. Eind 2004 zal de tweede Nederlandstalige bundel Batterij het licht zien gevolgd door de door Bruinja en Hein Jaap Hilarides samengestelde bloemlezing Droom in blauwe regenjas - Nieuwe Friese dichters (Contact & Bornmeer). Voor 2005 staat de bloemlezing Klotengedichten (Passage) in de planning, die Bruinja, net als bij de bloemlezing Kutgedichten, samenstelt met dichter Daniël Dee. Naast dichter en performer is Bruinja vaste medewerker aan de pagina Iets met boeken van de NPS, waarop hij samen met Stijn Ekkers eigenzinnige signaleringen van nieuwe poëziebundels verzorgt. Afwisselend combineert Bruinja zijn voordracht met muziek, bijvoorbeeld met Jaap van Keulen (flamenco) of met Michiel Rasker (trance/hip hop/sound scapes).

Albertina Soepboer (Holwerd, 1969) woont en werkt in Groningen. Ze debuteerde in 1995 met de bundel Gearslach (Frysk en Frij). Na dat debuut volgden zeven bundels met Fries- en Nederlandstalig werk en met vertalingen van haar werk. De tweede bundel De twirre yn 'e tiid (Fryks en Frij, 1997) vertaalde en bewerkte ze met Gearslach tot De hengstenvrouw (Prometheus, 1997). Het zijn beide bundels waarin landschap en lichaam een centrale rol spelen. Een jaar later verscheen de bundel It nachtlân/Het nachtland (Oare útjouwerij) die met De stobbewylch (2000) in vertaling uitkwam als Het nachtland/De knotwilg (Contact, 2003) . In deze twee bundels nemen de taligheid van de mens in een veranderende wereld en Friesland zelf een belangrijke plek in. De dieptering (Uitgeverij Passage, 2001) heeft de stad Groningen als decor en de laatste bundel De fjoerbidders (2003) bestaat uit een cyclus van 30 gedichten met een driehoeksrelatie als hoofdthema. Taal en reizen zijn belangrijk in haar schrijven en op de achtergrond is vaak de invloed van muziek en eigen teken- en schilderwerk voelbaar. Voor haar poëzie won ze driemaal een Rely Jorritsma-prijs. Ook voor één van haar verhalen kreeg ze een Rely Jorritsma-prijs. Naast poëzie en proza schrijft ze toneel. Ze heeft een toneelstuk voor jongeren geschreven Fjoer yn de kop en werkt sinds vorig jaar bij Theater de Citadel in Groningen samen met een groep schrijvers aan nieuw toneelrepertoire.

Jabik Veenbaas oorsponkelijk afkomstig uit het Friese dorpje Hilaard. Hij woonde jaren in Amsterdam en is onlangs verhuist naar Bakkum. Voor de Friese literaire tijdschriften Farsk, Trotwaer en Hjir schreef hij verhalen, gedichten, beschouwingen, toneel en vertalingen. Recensies en beschouwingen over Friese boeken publiceerde hij in meerdere kranten en tijdschriften. Lange tijd was hij de vaste recensent van Friestalig proza voor de Leeuwarder Courant. Begin 2003 heeft Veenbaas een aantal literair-theoretische stukken en essays over het werk van de Friese schrijvers en dichters in de bundel De lêzer is in duvel vastgelegd. De eerste verhalenbundel van Jabik Veenbaas, Tusken himel en hel, verscheen in 1990 en de tweede, De brulloft fan Valentijn, in 2000. De schrijver heeft zich in de tussenliggende jaren vooral beziggehouden met toneel en vertalingen. Hij heeft onder andere de gedichten van D.A. Tamminga, gebundeld in De Citadel (Frysk en Frij, 1999), in het Nederlands vertaald, evenals de bundel van Obe Postma, Van het Friese land en het Friese leven (Meulenhoff, 1997). Daarnaast vertaalde Veenbaas ook het werk van de dichters Theun de Vries en Albertina Soepboer: Theun de Vries: Alles begjint by de dingen / Alles begint bij de dingen (Amsterdam, Querido, 2004); Albertina Soepboer : Het nachtland/ De knotwilg (Contact, 2003). Voor zijn vertalingen van Obe Postma ontving Veenbaas in 1999 de Obe Postma-prijs. Kort voor de Friese boekenweek 2002 verscheen zijn eerste bundel met eigen dichtwerk: Metropolis (Bornmeer). Eind september 2003 kwam de bundel De Jefte (Bornmeer) uit die in 2004 werd gevolgd door Brieven oan myn bern (Bornmeer). In het kader van de Nationale Boekenweek 2003 heeft Veenbaas een tweetalige bloemlezing samengesteld met oorspronkelijk Friese liefdesgedichten: Jij bent zacht als zomerregen (Bert Bakker). Jabik Veenbaas publiceerde in 2003 ook Grote denkers over verdriet en troost (Contact), een thematische verzameling filosofische teksten, en onlangs publiceerde hij samen met Willem Visser een vertaling van Immanuel Kants De kritiek van de zuivere rede (Uitgeverij Boom) die veel aandacht kreeg in de pers. Momenteel werkt hij aan de vertaling van een selectie uit het werk van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892) voor uitgeverij Wagner & Van Santen.

Abe de Vries (Wijnaldum, 1965) is vanaf 1996 werkzaam als journalist. Na een betrekking van 2,5 jaar als verslaggever bij het Groninger Persbureau Tammeling besloot hij in 1999, als verzetsdaad tegen de imperialistische NAVO-bombardementen op Joegoslavië, tot een correspondentschap in Belgrado voor het Algemeen Nederlands Persbureau, Trouw en Elsevier. Sinds 2000 is Abe de Vries vaste redacteur bij Elsevier. Abe de Vries debuteerde in het najaar van 2002 als dichter met de bundel De weromkommer yn it ûnlân (De terugkeerder in het onland) bij uitgeverij Bornmeer. 'Een melancholiek stemmend kleinood, gesteld in toegankelijk Fries, over de gestorven Moeder en Haar sporen in het aangetaste landschap,' zo kenschetst hij zijn eersteling. Gedichten uit de bundel werden eerder gepubliceerd in Trotwaer, Kistwurk en Hjir. Abe de Vries was redactielid van het inmiddels terziele gegane online tijdschrift Kistwurk. Na het verdwijnen van dit tijdschrift heeft de Vries samen met Marc R. Kooij het online tijdschrift Farsk opgericht. Op 24 december verscheen de nieuwe Friestalige bundel In waarm wek altyd. In deze bundel worden verschillende landschappen Noordwest-Friesland, Amsterdam, Oost-Europa - geïncorporeerd in een odyssee naar een jeugdliefde. Het is nu eens niet Friesland zelf, dat centraal staat, de bundel maakt juist een beweging uit Friesland vandaan. Door het open en bloot tegenover elkaar stellen van herinneringen aan een jeugdliefde en een huwelijkscrisis in de hedendaagse situatie, krijgt de bundel een sterke dramatische lading en is hij een zeer persoonlijke uiting van rouw en verwerking van het verleden.

Anne Feddema (Leeuwarden, 24 september 1961), beeldend kunstenaar, dichter en muzikant, volgde twee jaar een kunstopleiding aan Ateliers'63 in Haarlem. Hij exposeerde onder andere in het Fries Museum, het Groninger Museum, het Coopmanshûs in Franeker en in Potsdam en Vilnius. Wim van Krimpen koos werk van Feddema naast dat van Rob Birza en Milan Kunc voor de expositie 'De Versnelling' in de zomer van 1998, zijn eerste als nieuwe directeur van het Fries Museum. Als schrijver werd Feddema in brede kring bekend door zijn radiocolumns over Leeuwarder typetjes die in de jaren 1987-1991 door Omrop Fryslân werden uitgezonden. In de jaren negentig begon hij ook met het publiceren van gedichten in de Friese literaire tijdschriften Hjir en Trotwaer, die gebundeld werden in Slapstickiepenbierings (KU, Boalsert 1997).

Cornelis van der Wal werd geboren in 1956 te Leeuwarden. In 1982 verschenen zijn eerste publicaties in verscheidene Friese literaire tijdschriften. In 1991 maakte hij zijn debuut als dichter met de bundel In nêst jonge magneten (Q) In 1993 ontving hij hiervoor de Fedde Schurerpriis , voor debutanten. In 1997 kwam zijn tweede dichtbundel uit: Sinnestriel op it Offermês (Q). In dat jaar was van der Wal tevens deelnemer aan Poetry International. In 1998 bracht hij enkele dagen in de cel door, vanwege een bommelding uit protest tegen het vieren van Fryslân 500. In 2003 verscheen Subsydzje foar de Graal (Bornmeer) en in 2004 Skalder en it swurd (Venus). Cornelis van der Wal woont sinds 1991 in Groningen, alwaar hij zich naast het schrijven van poëzie en kritieken bezighoudt met maken van computermuziek en internetfilmpjes. Tevens bestudeert hij al vele jaren de astrologie en aanverwante zaken.

Live Muziek:

Hein Jaap Hilarides (1969, St. Jabik) is dichter en schrijver. Hij publiceerde een Friese bundel met gedichten en is redactielid van het tijdschrift Hjir. Daarnaast is Hilarides muzikant, hij bracht onlangs de boogie-woogie cd Taai as Bildtse klaai uit, en werkt hij momenteel met een werkbeurs van het Fonds voor de Letteren aan een Friestalige roman.

Vandaag verzorgt hij de muzikale entr'actes en speelt hij achter de piano zijn eigen Boogie Woogie