Ingezonden persbericht



21 maart 2005

Hussein Chalayan


17 april t/m 4 september 2005

Persuitnodiging

De directie van het Groninger Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de persbijeenkomst ter gelegenheid van de tentoonstelling Hussein Chalayan op zaterdag 16 april om 12.00 uur in het Groninger Museum.

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van Hussein Chalayan. De presentatie bestaat uit outfits, installaties, foto- en videowerk van de afgelopen 10 jaar. Belangrijke werken die getoond worden, zijn onder andere Afterwords (herfst/winter 2000), Ambimorphous (herfst/winter 2002-2003) en videowerken Place to Passage (2004) en zijn nieuwste videowerk Anaestetics (2004).

Hussein Chalayan (Nicosia,1970) behoort tot de meest vernieuwende, experimentele en conceptuele modeontwerpers van dit moment. Vaak hebben zijn thema's een cultureel-maatschappelijke inslag die te maken heeft met Chalayans persoonlijke geschiedenis als iemand die zijn identiteit aan verschillende culturen te danken heeft. Chalayan weet zonder enige moeite de grenzen te slechten tussen kunst, architectuur en modevorming. Daarmee introduceert hij een beleving van mode als een conceptueel visueel interessante ervaring. Hij is een modeontwerper die zich niet tot één domein laat beperken, maar beweegt zich van mode naar film, van conceptuele kunst naar commercie. Zijn naam vestigde hij met zijn show Afterwords (herfst/winter 2000). Hierin liet hij grenzen vervagen tussen de traditionele functies van kleding en meubels, door hem gepresenteerd als draagbare architectuur.

Zijn gebruik van innovatieve, ongebruikelijke materialen en onorthodoxe technieken, in combinatie met conceptuele rijkdom van zijn presentaties leverden hem bij de British Awards in 1999 en 2000 de titel Designer of The Year op.

Boek

In samenwerking met NAI uitgevers Rotterdam verschijnt de eerste monografie over het werk van Hussein Chalayan. Auteurs zijn: Caroline Evans, Suzy Menkes, Bradley Quinn en Ted Polhemus. De redactie bestaat uit Barbera van Kooij en Sue-an van der Zijpp, de prijs van het boek is ¤ 29.50.

Aanmelden voor de persbijeenkomst graag voor zaterdag 9 april 2005 bij Rixt Horstmann, rhorstmann@groningermuseum.nl, Josee Selbach, jselbach@groningermuseum.nl , fax 050-3120815.

Conservator: Sue-an van der Zijpp

Inrichting: Mark Wilson

Noot aan de redactie