Het Nederlandse Rode Kruis

14 april 2005
Nederlandse Rode Kruis zendt medicijnen naar Irak

De medische goederen worden naar Damascus gevlogen

Het Nederlandse Rode Kruis zendt aanstaande zondag 17 april dertig ton medicijnen en medische hulpmiddelen naar Irak. De medicijnen en hulpmiddelen, zoals injectienaalden en operatiehandschoenen, zijn bestemd voor diverse ziekenhuizen in heel Irak. De hulpgoederen worden vanuit Nederland naar Damascus (Syrië) gevlogen.

Een gevaarlijk maar noodzakelijk transport

Daarop vertrekt een konvooi naar de grens met Irak

De Syrische Rode Halve Maan-vereniging transporteert de Nederlandse goederen naar de grens met Irak. De partij wordt bij de grensplaats At Tanf overgedragen aan de mensen van de Iraakse Rode Halve Maan. Zij distribueren de spullen naar de ziekenhuizen. "Het is een noodzakelijk maar gevaarlijk transport voor de mensen van de Iraakse Rode Halve Maan", vertelt Willem Smit van Het Nederlandse Rode Kruis. "De spullen moeten vervoerd worden via Fallujah waar veel aanslagen en veiligheidsincidenten plaatsvinden."

Bij de grens neemt de Iraakse Rode Halve Maan de goederen in ontvangst

Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties die hulp bieden in Irak. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt de goederen en medicijnen op verzoek van zusterorganisatie de Iraakse Rode Halve Maan. Het is niet de eerste keer dat het Nederlandse Rode Kruis goederen naar Irak stuurt. In november vorig jaar stuurde organisatie al vijftien ton medicijnen en medische hulpmiddelen.

Foto´s: transport november 2004

Meer informatie:

* Internationale noodhulp

* Rode Kruis blijft hulp verlenen in Irak