PERSBERICHT - 2005-04-15

Finnair vliegt halve eeuw op Schiphol

Finnair, de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland, vliegt 17 april a.s. 50 jaar onafgebroken van en naar Schiphol. Op 17 april 1955 startte de carrier vier keer per week de route Helsinki Hamburg Amsterdam Parijs met een CV-340. Twee dagen later begon men drie keer per week het traject Helsinki - Hamburg - Amsterdam - Londen te vliegen.

In 1969 opende Finnair de eerste transatlantische dienst: Helsinki New York met een tussenstop in Amsterdam. In de afgelopen jaren zijn de Finnen meerdere keren door de luchthaven Schiphol onderscheiden met de Punctuality Award voor de Europese luchtvaartmaatschappij die zich het best aan de aankomst- en vertrektijden van de dienstregeling wist te houden. Meer informatie over Finnair op www.finnair.com .

Schiphol was na Stockholm, Kopenhagen en Norrköping (Zweden) de vierde internationale bestemming waarop na de Tweede Wereldoorlog vanuit de Finse hoofdstad een luchtverbinding werd geopend. In de jaren 1948 1951 onderhield Finnair al tijdelijk een verbinding op Schiphol. Men vloog destijds met een DC-3 op Amsterdam via Norrköping en Kopenhagen, een tocht die zon acht tot negen uur vergde. In 1951 werd de vlucht naar Amsterdam tijdelijk gestaakt voor een verbinding naar Duitsland. Maar de tulpenlijn zoals de route Helsinki Amsterdam genoemd werd werd al snel node gemist en op 17 april 1955 werd Amsterdam weer in het vluchtschema opgenomen.

Finnair vliegt thans 7 dagen per week 2x per dag vanaf Schiphol naar Helsinki en vice versa. Nu heeft een Airbus van Finnair voor de 1521 kilometer afstand tussen Helsinki en Amsterdam twee uur nodig. Voor een retourtje betaalde men vroeger 587 gulden
( 266,37). Retourtickets zijn nu verkrijgbaar vanaf 168,- per persoon, exclusief toeslagen.

De oprichting op 1 november 1923 maakt Finnair tot een van de langst bestaande luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Destijds heette de nationale maatschappij van het land van de 187.888 meren nog Aero Oy. Sinds 1968 vliegt de maatschappij onder de naam Finnair. Vanuit Helsinki omvat het routenetwerk rond 50 internationale bestemmingen met een nadruk op het Verre Oosten: steden als Bangkok, Peking, Hongkong, Osaka, Sjanghai, Singapore en Tokio worden aangevlogen. In september start Finnair met de route Helsinki - Kanton (Guangzhou). In haar thuisland vliegt Finnair naar 16 bestemmingen. De vloot bestaat uit 65 toestellen. Op langeafstandsvluchten zet Finnair de Boeing MD-11 in. De maatschappij maakt deel uit van de oneworld alliantie.

NOOT VOOR DE REDACTIE,