TROS


Afdeling Communicatie
Hilversum, 14-04-2005

Televisie
TROS KOFFIECONCERT
Uitzending zondag 24 april
Nederland 2 ­ 10.50 uur

ERNST DANIËL SMID STELT KOFFIECONCERTEN SAMEN

Presentator Ernst Daniël Smid duikt in de archieven van de Europese omroepen op zoek naar de mooiste concerten. Hij bekijkt vele uren materiaal uit onder meer Italië, Engeland, Polen en Duitsland en stelt daaruit een nieuwe 10-delige reeks van het programma TROS KOFFIECONCERT samen. Op zondagochtend 24 april is daarvan de eerste aflevering te zien, persoonlijk ingeleid door Ernst Daniël Smid.

Ernst Daniël: "Het is voor mij enorm leerzaam om dit te doen. Ik vind het echt een ontdekkingsreis om al die banden door te kijken, ik ken natuurlijk ook niet alles en iedereen. Het is vooral bijzonder om te zien hoe de diverse landen omgaan met klassieke concerten. De één brengt het in zwart/wit, de ander in een klassieke vorm en sommigen brengen het met een knipoog."

Deze zondagochtend 24 april speelt de Hongaarse pianist Zoltan Kocsis de stukken Fantasie in C KV 475 van Mozart en Sonate nr. 3 c kl. terts opus 111 van Beethoven. "Ik heb veel van Mozart langs zien komen", vertelt Smid. "Wat niet iedereen weet, is dat hij in Nederland is geweest voor de kroning van Willem de Vijfde. Hij werd toen ziek waardoor zijn verblijf is verlengd. Om de tijd te doden heeft hij pianovarianten gecomponeerd. Het zou dus kunnen dat wat in de eerste aflevering te zien is, in Nederland is geschreven."