Ingezonden persbericht


Schoonebeek April 2005

Stichting Nationaal Sport Jeugd Garantie Plan, maakt sporten mogelijk voor kinderen in financieel mindere tijden

Uit onderzoekscijfers is bekend dat 244.000 kinderen in Nederland door financiële problemen van hun ouders niet (meer) kunnen deelnemen aan sportieve of creatieve activiteiten. Het Nationaal Sport Jeugd Garantie Plan (NSJGP) wil hier verandering in brengen, onder het motto Ieder kind heeft rechten, dus ook recht op sport of creatief bezig zijn .

Het NSJGP wil sporten en andere activiteiten mogelijk maken voor kinderen uit de absolute minima, maar ook uit gezinnen, die door werkloosheid en regeringsmaatregelen te maken krijgen met een smallere beurs. Helaas komen steeds meer gezinnen om verschillende redenen in de financiële problemen. Een van de eerste zaken waarop bezuinigd wordt zijn dit soort activiteiten. Omdat sporten en deelname aan activiteiten van groot belang zijn voor de ontwikkeling van kinderen, bekommert het NSJGP zich hierom. Een vangnet in de vorm van een fonds kan financiële bijdragen aan de deelname van deze kinderen aan genoemde activiteiten.

Het Plan is op zoek naar donateurs. Voor hen is er de mogelijkheid om bij teruggang van financiële middelen- een bijdrage te krijgen van het Plan waardoor kinderen gedurende een jaar aan sport of andere activiteiten kunnen blijven deelnemen. Zij kunnen dan een beroep doen op de gelden uit het fonds. Dit geldt ook voor andere gezinnen, waar de kinderen nog nooit aan sport hebben kunnen deelnemen vanwege financiële problemen. Het Plan wil bij sportbonden en verenigingen bemiddelen voor verlaging van de bijdrages voor deze gezinnen.

Daarnaast is het NSJGP op zoek naar bestuursleden en (top) sporters, die mee willen denken aan de verdere ontwikkeling van plannen. Het Plan is vorig jaar ontstaan als initiatief van Loe Notten uit Schoonebeek uit gesprekken met politiek, maatschappelijk werk en gedupeerden.

***************************************************************************

Ingezonden persbericht