Politie Zaanstreek-waterland


21:14 15-APR-05
loc.: ASSENDELFT, PASTOOR CLARIJSSTRAAT
Jongens vernielen ruit
Drie jongens uit Assendelft (14, 15 en 16 jaar) werden door leden van de muziekvereniging Crescendo aangehouden nadat van het verenigingsgebouw een ruit was vernield. De 16-jarige bekende later met een steentje een ruit te hebben vernield. Zij wilden de mensen die aan het oefenen waren irriteren. De verdachten overgenomen en gehoord.

03:08 16-APR-05
loc.: PURMEREND, KOEMARKT
Aanhoudingen na mishandeling met glas
In een café ontstond een conflict tussen twee bezoekers van 20 (aangever) en 21 jaar (verdachte), beiden uit Purmerend. Nadat zij elkaar een kopstoot hadden gegeven sloeg een 21-jarige vrouw de aangever met een longdrinkglas in zijn gezicht. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op die later werden gehecht. De verdachten aangehouden en ingesloten. Na verhoor werden zij in de loop van de dag heengezonden.

Verkeershandhaving
J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59

Ruim honderd bestuurders aangehouden tijdens provinciale alcoholcontrole

In de nacht van vrijdag 15 april op zaterdag 16 april 2005 hebben vier politiekorpsen in Noord-Holland gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol.


Tijdens de alcoholcontroles heeft de politie ruim vijfduizend bestuurders laten blazen. Eén op de vijftig bestuurders bleek met een slok op achter het stuur te zitten.

Op zo'n 26 locaties werden automobilisten, motorrijders en bromfietsers gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. In totaal werd voor 89 bestuurders, waaronder één bromfietser, proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed van alcohol. Zeven automobilisten bleken zo ernstig onder invloed (meer dan tweeëneenhalf keer de toegestane hoeveelheid) dat zij hun rijbewijs direct moesten inleveren. Het meest gedronken had een automobilist die in Haarlem werd aangehouden: de bestuurder had de alcohollimiet drie keer overschreden.

Hieronder staan de resultaten per politiekorps aangegeven.

Politie Gooi en Vechtstreek Politie Kennemerland
Aantal blaastesten: 1.425 stuks Aantal blaastesten: 1.511
Aantal aanhoudingen: 34 Aantal aanhoudingen: 33
Hoogste alcoholgehalte: 615 (g/L (1,4?) Hoogste alcoholgehalte: 695 (g/L (1,6 ?)
Invorderingen rijbewijs: 3 Invorderingen rijbewijs: 3


Politie Noord-Holland-Noord Politie Zaanstreek-Waterland
Aantal blaastesten: 1.073 Aantal blaastesten: 1.032

Aantal aanhoudingen: 24 Aantal aanhoudingen: 18
Hoogste alcoholgehalte: 530(g/L (1,2 ?) Hoogste alcoholgehalte: 630 (g/L (1,4 ?)
Invorderingen rijbewijs: 0 Invorderingen rijbewijs: 1


143 Politiemensen werkten mee aan de provinciale alcoholcontrole Noord-Holland.

De politie van Noord-Holland zal dit jaar vaker provinciale alcoholcontroles houden en meedoen aan een Europese alcoholcontrole. Daarnaast controleren Verkeershandhavingsteams in Noord-Holland meerdere keren per week op het rijden onder invloed en ook de reguliere basisteams zetten dagelijks alcomobilisten aan de kant.

Feiten over het rijden onder invloed van alcohol

1. Het rijden onder invloed is geen normale verkeersovertreding, het is een misdrijf.
2. In Nederland overlijden jaarlijks 300 mensen (incl. kinderen) in het verkeer omdat bestuurders met alcohol op ongevallen veroorzaken.
3. Alcohol in het verkeer eist meer dan 4.000 zwaargewonden en kost de maatschappij zo'n E 2 miljard per jaar.
4. In Noord-Holland wordt bijna 10% van het totaal aantal ongevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Meer dan de helft van de aangehouden alcomobilisten komt rechtstreeks uit een horecagelegenheid of van een festiviteit of evenement.
5. Bij een alcoholpromillage van 0,5 is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Behalve de kans op een ongeval heeft alcoholgebruik ook een sterk effect op de letselernst. Bestuurders met meer dan 1.5 promille alcohol in hun bloed hebben ongeveer 200 keer zoveel kans om bij een verkeersongeval om het leven te komen als nuchtere bestuurders.
6. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel meer mannen dan vrouwen onder invloed rijden. Jonge vrouwen (tot 25 jaar) blijken het minst vaak met een slok op te rijden. Ook oudere vrouwen (vanaf 50 jaar) stappen relatief minder vaak in beschonken toestand in de auto. Over het algemeen rijden jongeren minder vaak onder invloed dan ouderen (vanaf 50 jaar). En ouderen zitten minder vaak dronken in de auto dan de 35 tot 50 jarigen. De meeste drankrijders zijn dan ook te vinden in de groep mannen tussen de 35 en 50 jaar.
7. Bij een alcoholgehalte tussen 220 ug/L en 235 ug/L wordt er een rijverbod van ten minste 1 uur aan de bestuurder opgelegd. Vanaf 235 ug/L wordt er proces-verbaal opgemaakt. Via het CJIB wordt er een boete aan de bestuurder toegezonden bij first offenders Andere bestuurders krijgen een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Bij 571 ug/L of meer vordert de politie tevens direct het rijbewijs in en moet de bestuurder altijd voor de rechter verschijnen. In deze gevallen beslist de rechter uiteindelijk welke straf wordt opgelegd.
8. De meeste verzekeringsmaatschappijen keren bij schade niets uit als blijkt dat iemand onder invloed van alcohol heeft gereden.


17:46 16-APR-05
loc.: ZAANDIJK, PAUKENHOF
Aanhouding na dealen softdrugs
De politie stelde een onderzoek in na een tip dat er vanuit een auto gedeald zou worden. Auto aangetroffen en bij onderzoek werden er zes zakjes met cannabis en twee zakjes met hash aangetroffen. Inzittenden, drie mannen uit Koog aan de Zaan (23), Westzaan (19) en Zaandam (24) aangehouden. Tijdens de insluiting werd bij de Westzaner een zakje met een poeder aangetroffen en in beslaggenomen.
De man uit Koog aan de Zaan verklaarde in verband met geldgebrek softdrugs te verkopen.

00:07 17-APR-05
loc.: EDAM, NIJVERHEIDSTRAAT
Computer weg na inbraak
Middels een baksteen waren twee ruiten van een bedrijf vernield. Het pand werd doorzocht, diverse laden stonden open en kasten waren doorzocht. In ieder geval werden twee computers met flatscreens weggenomen.

00:56 17-APR-05
loc.: VOLENDAM, JULIANAWEG
Vechtpartij
Er brak een vechtpartij uit in een café tussen Edammers en Amsterdammers. Daarbij werd een 16-jarige Amsterdammer met een bierglas op het hoofd geslagen. Gevolg: een gat in zijn hoofd. Hij werd verbonden en verwezen naar het ziekenhuis. Buiten maakten vrienden van het slachtoffer op straat een hoop kabaal en waren uit op wraak. De dader was echter reeds gevlogen. Met hulp van collega's uit Purmerend en de hondengeleider de rust terug laten keren.

04:14 17-APR-05
loc.: KROMMENIE, BADHUISLAAN
Containerbranden
Politieagenten stonden bij een brandende papiercontainer op de Badhuislaan en kregen een melding van een brandende container op de Heiligeweg. Even later bleek ook een container op de Rosariumlaan in brand te staan. Onderzoek naar daders leverde niets op. De brandweer heeft de brandjes geblust.

05:26 17-APR-05
loc.: ZAANDAM, HOUTHAVENKADE
Drie agenten onderkoeld na zoekactie naar man in water
Een getuige had gezien dat op de brug naar het Eiland drie mannen een conflict hadden. Hij zag dat een van hen na een klap over de reling in het water viel. De twee andere mannen stapten hierna in een donkerkleurige personenauto, mogelijk een BMW, en reden weg in de richting van de Den Uijlbrug. Drie politieagenten zijn het water in gesprongen en hebben getracht de man te vinden. Zij moesten in verband met onderkoelingsverschijnselen het zoeken staken en zijn overgebracht naar het ZMC. Duikers van de brandweer hebben vervolgens twee uur gezocht doch ook niemand aangetroffen. Het KLPD is in de loop van de ochtend begonnen met dreggen. Tot op heden
(14:30 uur) is nog niemand aangetroffen.

De politie is op zoek naar personen die mogelijk ook iets hebben gezien of gehoord of anderszins informatie kunnen verstrekken. Zij worden verzocht te bellen met 0900-8844.

14:16 17-APR-05
loc.: PURMEREND, STREMSELSTRAAT
Beenbreuk voor te jonge bromfietser
Een 15-jarige Purmerender reed op een geleende bromfiets met te hoge snelheid door een bocht en kwam daardoor op de verkeerde weghelft terecht. Hier kwam hij frontaal in aanrijding met een personenauto, bestuurd door een 50-jarige man uit Purmerend. De jongen is niet in het bezit van een bromfietscertificaat en reed zonder helm. Met een beenbreuk werd hij overgebracht naar het Waterlandziekenhuis.


---- --