Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: 'Bewindslieden met excellentie aanspreken' Uitzenddatum: Zo. 17 april 2005, 20.15u
Verslaggeving: Dirk Schouten

Bewindslieden moeten met meer respect worden behandeld en weer met âexcellentieâ worden aangesproken. Dat vindt staats- secretaris Van der Knaap van Defensie. Het gebruik van de term werd in de jaren '70 afgeschaft. Bram Stemerdink was destijds staatssecretaris en minister van Defensie in het kabinet Den Uyl. Netwerk sprak met hem.

'Wat meer cachet'
Van der Knaap (CDA) zei gisteren in de Volkskrant dat het aanspreken met excellentie âwat meer cachet geeftâ. âEr mag ook best enige afstand zijn.â

Bijzondere positie
De bewindsman wordt in defensiekringen nog vaak met excellentie aangesproken. Hij vindt dat 'fantastisch'. Bewindslieden werden tot in de jaren zestig excellentie genoemd, maar tegenwoordig wordt de term nog maar zelden gebruikt. Volgens Van der Knaap geeft het woord aan 'dat je een bijzondere positie hebt'.

'Niet zo zinnig'
Minister Donner vindt de discussie over de term excellentie 'niet zo zinnig', zei hij gisteren op een CDA-bijeenkomst. Hij is het wel met zijn partijgenoot eens dat bewindslieden respect verdienen, omdat ze leiding geven.