Dramatische start Jaap Kingma Racing Team

ASSEN, 20050417 -- Op het TT Circuit van Assen is het seizoen voor de "kwartliter" coureurs van start gegaan tijdens het Vacansoleil ONK ( SMA Lente Races ). Na een lange winterperiode en een trainingssessie in Spanje en Frankrijk stonden de coureurs van het Jaap Kingma Racing Team te popelen om in eigen land weer van start te gaan.

De coureurs van het Jaap Kingma Racing Team wisten zich tijdens de kwalificatie, voorafgaande aan elke race, voor in het veld te plaatsen. Hans Smees reed in de kwalificatie naar een tijd van 1.26.901 en legde hiermee beslag op "Pole Position". Bram Appelo maakte met zijn tijd ( 1.31.566 ) aanspraak op de 12de positie op de grid.

Klokslag drie uur sprongen de lichten op groen en kon het 32 man sterke deelnemersveld vertrekken voor de race over 14 ronden. Hans Smees kwam moeizaam van de grid weg, doch Bram Appelo verdween als een raket, "dook" goed de "Nationale Bocht" van het TT Circuit in en nam meteen de leiding. Bij het ingaan van de nieuwe chicane gleed het voorwiel van Bram op onverklaarbare wijze weg en eindigde zijn triomf in de grindbank. Einde wedstrijd voor de 20-jarige coureur uit het Gelderse Terwolde. "Ik had een heel goede start. Van de twaalfde plaats kon ik ineens doorstoten naar de eerste plaats, een mooie kopstart. Bij de nieuwe chicane gleed ik jammer genoeg weg met mijn voorwiel. Ik weet niet wat er gebeurden. Jammer !" Verklaarde Appelo naar binnenkomst in de pitstraat van het TT Circuit.

Hans Smees kwam na de eerste ronde als 8ste over de finishlijn, maar na 5 ronden zat de progressie er voor de Harrevelder alweer goed in. Smees wist beslag te leggen op de vijfde plaats en zetten de aanval in op de koplopers in de wedstrijd, dit met veel succes en Smees weet zelfs in de voorlaatste rondes de koppositie van Patrick Lakerveld over te nemen. Wanner Smees de laatste bocht ( Geert Timmer Bocht ) wil insturen, om zijn weg te vervolgen naar de finishvlag, komt Lakerveld verassend binnen door. Bij deze actie raken de beide coureurs elkaar en Smees beland hierdoor in de grindbank. 100 meter voor het einde van de wedstrijd valt ook hier het doek voor de tweede Jaap Kingma coureur. "Ik had niet zo'n goede start, maar dit is met een Aprilia ook veel moeilijker dan bijvoorbeeld een Honda. De race verliep goed, maar in de laatste bocht heb ik een te groot gat gelaten zodat Patrick binnen door kon steken. Ik had dat niet moeten doen. De volgende wedstrijd wil ik mijn gelijke halen, ik ga dit jaar voor het kampioenschap" aldus een teleurgestelde Hans Smees. Patrick Lakerveld wist de wedstrijd uiteindelijk te winnen, voor Randy Gevers en Jan Roelofs.

De coureurs van het Jaap Kingma Racing Team wisten in deze eerste race, in de 250cc klasse, beide de finish niet te behalen, doch hebben zij met de kwalificatie trainingen en in de race laten zien, dat er met deze coureurs in de 250cc klasse rekening gehouden moet worden. De volgende race die op de kalender staat voor het Friese race team is 5 mei a.s. tijdens de ONK races op het circuit van Eemshaven ( Groningen ).

Samenvattingen van de races op Assen kunt U verwachten tijdens de komende uitzending ( zondag 25 april, aanvang 16.30 uur ) van RTL5 Motorsport.