Socialistische Partij


Voetbalrellen tonen noodzaak koppeling meldplicht aan stadionverboden

17-04-2005 * Relschoppers onder de voetbalsupporters moeten gestraft worden met een stadionverbod in combinatie met een meldplicht. De voetbalrellen die vandaag plaatsvonden rond Feyenoord-Ajax geven aan dat langer wachten onverantwoord is. Dit stelt SP-Kamerlid Agnes Kant. De SP vindt dat minister Donner veel te traag en terughoudend is met deze maatregel. "Dat we nog steeds geen strafrechterlijke meldingsplicht koppelen aan stadionverboden, is onbegrijpelijk. Jarenlang wordt er over gepraat, maar er gebeurt ondertussen niets."

Agnes Kant In debatten in de Tweede Kamer wordt vaak gesteld dat een meldplicht een verregaande vrijheidsberoving en straf is, en dat je daar terughoudend in moet zijn. Kant: "Bij relschoppers die met stenen gooien, mensen in gevaar brengen en het voor echte supporters verzieken, is dit een belachelijk argument." Kant zal dinsdag in het vragenuur bij de ministers Remkes en Donner aandringen op het toepassen van de meldplicht.

"De kern van supportersbeleid moet zijn: pak de dader, niet de echte fans. Het uitzicht iedere zondag op het politiebureau te moeten doorbrengen, is een stuk afschrikwekkender dan het niet bijwonen van een risicowedstrijd. Die maatregel kan wel weer op slinkse wijze worden omzeild - in tegenstelling tot de meldingsplicht."