LEDEN VNG EN TWEEDE KAMER IN GESPREK OVER WMO

Terugblik bijeenkomst commissie en Kamerleden op 15 april 2005

Op 20 april debatteert de Tweede Kamer over de Wmo. Het wordt een belangrijk debat. Daarom heeft de commissie Welzijn en Volksgezondheid besloten een bijeenkomst te beleggen om met Kamerleden van gedachten te wisselen. Deze bijeenkomst vond plaats op 14 april in de Haagse Lobby. Aanwezige woordvoerders waren mevrouw Vietsch (CDA), de heer Mosterd (CDA), mevrouw Van Miltenburg (VVD), mevrouw Koser Kaya (D66), mevrouw Verbeet (PvDA) en mevrouw Van Dijken (PvdA). Ook waren betrokken fractiemedewerkers van veel partijen vertegenwoordigd.

Tijdens het officiële gedeelte zette mevrouw Klijnsma, voorzitter van de commissie en wethouder in Den Haag, het standpunt van de VNG uiteen. Zij vertelde dat de onderhandelingen met het kabinet goed zijn opgeschoten maar dat er drie onderwerpen zijn die wat gemeenten betreffen extra aandacht behoeven.

Allereerst is dat de regierol. In het visiedocument Naar een realistische Wmo dat op de bijeenkomst werd gepresenteerd, heeft de VNG drie concrete voorstellen gedaan om deze regierol van gemeenten te versterken.
Een tweede belangrijk thema is het eindperspectief. De Wmo moet om meer gaan dan alleen de overheveling van de enkelvoudige huishoudelijke zorg.
Ten slotte vinden gemeenten de knip in de huishoudelijke zorg (eerst alleen de enkelvoudige zorg overhevelen) erg ongewenst. Welke ongewenste situaties dit oplevert voor burgers en gemeenten staat beschreven in de brief aan de Kamer van 11 april jl.

Dat gemeenten in staat zijn om goed lokaal beleid te maken bleek uit de ervaring met tien jaar Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), stelde Wim Kuiper vervolgens. Hij presenteerde de publicatie In goede handen aan de Kamerleden en fractiemedewerkers. Ten onrechte bestaat een negatief beeld over de uitvoering van deze wet. Dit terwijl bij gelijkblijvend budget de doelgroep is verdubbeld en burgers de dienstverlening door gemeenten waarderen met het gemiddelde rapportcijfer van een 7,5. Daarmee hoopte hij de Kamerleden ervan te overtuigen dat gemeenten ook goed in staat zijn de Wmo uit te voeren.

Onder het genot van een drankje en een hapje volgde ten slotte het informele gedeelte, waarbij Kamer- en commissieleden met elkaar in discussie gingen. Vanuit gemeentelijke zijde bleek dat er al behoorlijk op zijn Wmos gewerkt wordt in het land. Geef maar groen licht. Ik kan morgen beginnen, zo verwoordde een bestuurder zijn enthousiasme. Vanuit de Kamer waren er echter nog steeds twijfels omtrent de uitvoering van de Wmo door gemeenten en over de bescherming door gemeenten van de kwetsbare groepen.

In de Haagse lobby waren speciaal voor de gelegenheid daarnaast drie rollators van de tentoonstelling Rollator. De nieuwe generatie opgesteld. Even na zes uur verlieten de rollators en het gezelschap het pand. Wat de Kamerleden hebben meegenomen van deze bijeenkomst blijkt medio volgende week.

geactualiseerd op: 15 april 2005