Gemeente Alphen aan den Rijn

documenten

Persbericht nr. 25 Mogelijk vijftig nieuwe gemeentelijke documenten

12 april 2005

Informatieavond voor eigenaren van panden

De gemeente Alphen aan den Rijn wil het aantal gemeentelijke monumenten verhogen van zes naar ca. vijftig. Daarvoor zijn zo'n 55 eigenaren van panden die mogelijk de status van monument kunnen krijgen, uitgenodigd voor een informatieavond op 20 april a.s. Doel van deze bijeenkomst is de genodigden uitgebreid te informeren hoe Alphen aan den Rijn bouwt aan haar verleden en welke rol monumenten hierin spelen.

Het aantal monumentale panden in Alphen aan den Rijn is niet hoog. Om de bijzonderheid van onze tijd en de tijd doe achter ons ligt voor toekomstige generaties beter te waarborgen, wil de gemeente zuinig zijn op wat we hebben. In de Nota cultuurhistorie Alphen aan den Rijn (2002) staan diverse actiepunten om het cultuurhistorisch erfgoed te beschermen en in stand te houden. Een van de doelstellingen is het aanwijzen en registreren van ca. vijftig gemeentelijke monumenten. Met dit aantal is een goed evenwicht mogelijk tussen de ambitie en de beschikbare financiële middelen.

De monumentencommissie heeft op basis van diverse selectiecriteria (architectuur; bouw en kunsthistorische betekenis; planologische, landschappelijke en stedenbouwkundige betekenis; sociaal en cultuurhistorische betekenis en bouwkundige staat) zo'n tweehonderd Alphense panden beoordeeld en punten toegekend. Uiteindelijk is een lijst met 55 panden opgesteld waarvan de eigenaren zijn uitgenodigd.

Procedure en subsidie
Tijdens de informatieavond krijgen de bezoekers tekst en uitleg over het gemeentelijk beleid, de keuze van de gemeentelijke monumentencommissie voor de geselecteerde monumentale panden en de verdere procedure. Een van de eerste stappen is dat adviesbureau MSP uit Gouda namens de gemeente alle geselecteerde monumenten uitgebreid gaat beschrijven. Vertegenwoordigers van dit bureau vertellen wat zij precies gaan doen.

Een ander onderwerp waarover de gemeente informatie verschaft, is de mogelijkheid subsidie te krijgen voor restauratie en onderhoud van monumentale panden. De onderhoudssubsidie bedraagt maximaal 2700 euro per vijf jaar. Voor restauratie is een bedrag mogelijk van 13.500 euro per 25 jaar.

De gemeente vindt het belangrijk de eigenaren van de panden zo goed mogelijk te informeren, o.a. omdat er veel misverstanden bestaan over het bezit van monumenten. Daarom krijgt iedereen een brochure met antwoord op veelgestelde vragen en kunnen mensen die daar behoefte aan hebben een afspraak maken voor een toelichtend gesprek bij hen thuis.

PORTEFEUILLEHOUDER: H.W.M. VAN WERSCH
Voor informatie: M.N. Hoogland, afdeling Communicatie, tel. 0172-465199

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 12-04-2005 15:09
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16894