FNV

FNV Bondgenoten: acties op komst bij GE Advanced Materials

Bij General Electric Advanced Materials in Bergen op Zoom dreigen acties los te barsten als vrijdag geen akkoord wordt bereikt in de CAO-onderhandelingen.
Morgenmiddag staat al een voorproefje op het programma. Voorafgaand aan de onderhandelingsronde houden werknemers een demonstratieve optocht vanaf poort 3 over het bedrijfsterrein om de directie een petitie aan te bieden. Voor woensdag 20 april staan ledenvergaderingen gepland. "Of we bespreken daar een akkoord, of we maken er meteen actievergaderingen van", zegt Liliane Schoone, bestuurder van FNV Bondgenoten. "In de vorige leden bijeenkomst hebben de mensen al aangegeven de voorstellen van werkgevers niet te pikken en dat ze eisen dat de GEAM voor de 22e op onze voorstellen ingaat."

FNV Bondgenoten wil de pensioenregeling ombouwen zodat werknemers net als nu op hun 62e met werken kunnen stoppen. Ook wil de bond een loonsverhoging van 1,25 procent vanaf 1 januari 2005. GE Advanced Materials wil een tweejarige cao, zonder loonsverhoging in 2005. De pensioenombouw wil GEAM alleen onderzoeken, waarbij de operatie kostenneutraal moet worden uitgevoerd. Ook wil het bedrijf drie vrije dagen terugvorderen voor training. Schoone: "Deze werkgever heeft de mond vol over blijvende inzetbaarheid. Maar daarvoor moeten mensen wel hun eigen tijd inleveren."

Voor kinderopvang wil de directie niet meer dan eenzesde deel vergoeden, met een maximum in het budget. Schoone: "Wij zijn vooral tegen dat maximum. Nu is het zo dat het hoger personeel het grootste deel van de pot leeg snoept en het productiepersoneel achter het net vist."

De leden zijn ook gepikeerd over de optie van de directie om overwerkers naar huis te kunnen sturen als overtreding van de Arbeidstijdenwet dreigt. "Dat kun je natuurlijk ook eerder zien aankomen", vindt Schoone. "Het zou beter zijn als het bedrijf voor een goede bezetting van de ploegen zorgt."

GE AM maakt halffabrikaten voor de plasticindustrie. Bij het bedrijf werken 1600 mensen.