Gemeente Soest

Zuidelijke Eng

Datum: 19/04/2005

Infopaneel en nieuw wandelpad op Zuidelijke Eng

De Zuidelijke Eng is weer een stukje aantrekkelijker geworden: op woensdag 20 april onthult wethouder Harry Witte een informatiepaneel langs de Molenweg. Tevens opent hij dan een nieuw wandelpad. Dat pad loopt vanaf de 'rotonde' in de Molenstraat naar de Zuidelijke Eng.

Werkgroep Behoud de Zuidereng

De werkgroep Behoud de Zuidereng heeft de gemeente gevraagd om een informatiepaneel over de Zuidelijke Eng. De Zuidelijke Eng is immers zo bepalend voor de ontstaansgeschiedenis en het 'gezicht' van Soest, dat het belang ervan best een beetje meer onder de aandacht van de wandelaars en fietsers gebracht mocht worden, vond de werkgroep. De gemeente werkte graag mee aan dit verzoek.

Infopaneel

Het paneel bevat informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Eng, het gebruik in de loop de eeuwen en verhaalt over een stukje geschiedenis.
Het IVN, de Historische Vereniging Soest en de werkgroep Behoud de Zuidereng hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het infopaneel. Het paneel werd mogelijk dankzij een bijdrage van de Stichting Logiesverschaffers Soest.

Wandelpad

Het nieuwe wandelpad loopt vanaf de rotonde in de Molenstraat naar de Eng. Het pad was tot nu toe een sluippaadje dwars over een akker. In het bestemmingsplan Zuidelijke Eng was dit paadje wel opgenomen als een aan te leggen fiets-/wandelpad en de grond was ook in eigendom van de gemeente, maar toen de wandelpaden begin jaren over de Zuidelijke Eng werden aangelegd, is dit pad niet aangelegd.

Het pad zou dwars door een agrarisch perceel lopen, wat voor de betreffende agrariër erg lastig zou zijn, en er zouden vermoedelijk maar weinig mensen gebruik van maken.
In de loop van de tijd is die situatie drastisch veranderd. Zo zijn onder andere het woonzorgcomplex Molenschot en verpleeghuis Daelhoven gerealiseerd.

De bewoners van die complexen stellen er prijs op een wandeling in de directe omgeving te kunnen maken en velen van hen zijn daarvoor aangewezen op een rolstoel. Voor hen was dit oude sluippaadje dus niet zo geschikt. Bovendien is de akker inmiddels aan de gemeente verkocht. Het nieuwe pad is niet geasfalteerd, maar is net als de andere wandelpaden op de Zuidelijke Eng, voorzien van een halfverharding, zodat de landelijke sfeer van de Zuidelijke Eng behouden blijft.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer