Ingezonden persbericht


Toegang tot grootste internetknooppunt van Europa

Science Park Amsterdam biedt bedrijfsleven toegang tot glasvezelnetwerk

Amsterdam, 20 april 2005 - Science Park Amsterdam gaat ondernemingen die zich vestigen op het internationale kenniscentrum een aansluiting op zijn glasvezelnetwerk aanbieden. Dit netwerk heeft een directe aansluiting op het grootste internetknooppunt van Europa: AMS-IX. De aanwezigheid van vele leveranciers van netwerkdiensten bij dit internationale knooppunt voor internetverkeer maakt het extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven en instellingen om zich in Science Park Amsterdam te vestigen.

Tot de aanleg van dit netwerk is door de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam besloten nadat eind 2004 een plan van aanpak en een proefproject is gerealiseerd voor de aanleg en het beheer van een ondergrondse infrastructuur voor databekabeling in het oostelijke deel van Science Park Amsterdam. Het proefproject is tot stand gekomen met subsidie van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam.

Op Science Park Amsterdam zullen de komende jaren nieuwe gebouwen worden gerealiseerd voor ondernemingen met een hoogwaardige infrastructuur voor computer- en netwerkdiensten. Deze kunnen direct ontsloten worden door middel van dit glasvezelnetwerk. Met dit project zal Science Park Amsterdam zich in de komende tien jaar verder kunnen ontwikkelen tot een internationaal vooraanstaande locatie voor hoogwaardig onderwijs, onderzoek en ondernemen.

Voor dit (glasvezel)netwerk wordt een nieuwe ondergrondse infrastructuur aangelegd. Dit is te vergelijken met het buizenstelsel dat voor water, riolering en gas in de grond wordt gelegd. Nieuwe kantoorpanden kunnen hiermee snel en eenvoudig worden aangesloten op het internationale netwerk, zonder dat er ingrijpende graafwerkzaamheden nodig zijn. Hierdoor wordt bespaard op de aansluitkosten per gebouw. Dankzij de flexibele ondergrondse infrastructuur kunnen op ieder gewenst moment glasvezelverbindingen in het Science Park worden gerealiseerd of uitgebreid. De verwachting is dat met de gefaseerde aanleg medio 2006 is gestart.

Opdrachtgevers voor het plan van aanpak/proeftraject waren de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, ASP NV en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De projectuitvoering (inventarisatie, functioneel ontwerp, projectleiding en planvorming) was in handen van het Informatiseringscentrum van de UvA, hierbij ondersteund door YOU WE I adviseurs en ondernemers. Het beheer van het proeftraject is ondergebracht bij SARA Reken- en Netwerkdiensten. Het technisch ontwerp en de aanleg van het proeftraject is uitgevoerd door Grontmij. Verschillende telecombedrijven hebben inmiddels interesse voor het gebruik van deze hoogwaardige infrastructuur.

Over Science Park Amsterdam
Science Park Amsterdam is een vooraanstaand internationaal kenniscentrum voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in bètawetenschappen, en voor ondernemingen met dataintensieve activiteiten zoals in ICT en Biotechnologie. De unieke combinatie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap leidt tot kennisuitwisseling, innovaties en intensieve samenwerking. Op Science Park Amsterdam zijn meerdere wetenschappelijke instituten gevestigd en circa zeventig ondernemingen.