Gemeente Ferwerderadiel

Praktisch verkeers-examen 2005

Het praktisch verkeersexamen is gehouden op maandag 18 april en dinsdag 19 april vanuit het politiebureau te Stiens. Tijdens deze 2 dagen hebben de kinderen van het basisonderwijs van de gemeenten Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel de gelegenheid gehad om hun verkeerskennis en -vaardigheden in de praktijk te toetsen.

De scholen die aan dit verkeersexamen hebben meegedaan zijn De Flieterpen te Reitsum, Aasterage te Marrum, Ope Dobbe en It Fundamint te Hallum, Op Streek te Ferwert, De Ikker en De Opbouw te Blije, De Homeie te Britsum, De Jint, De Twilling en De Sprankel te Stiens.

Het praktisch verkeersexamen is geopend door de wethouders van beide gemeenten Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel, wethouder J.S. Keizer en wethouder W. Zoodsma.
De wethouders hebben als opening het parcours gefietst wat de kinderen als praktijktoets moesten afleggen.

Naast het fietsen van het parcours konden de kinderen in een speciaal daarvoor ingerichte vrachtwagencombinatie tekst en uitleg krijgen over de dode hoek en ervaren via korte filmfragmenten wat de problemen zijn van de chauffeur.

Alle grote vrachtwagens zijn nu verplicht een extra dode hoekspiegel of camera te hebben. De dode hoek wordt hierdoor kleiner, maar nog steeds ziet een vrachtwagenchauffeur niet alles wat vóór, rechts, naast of achter de vrachtwagen is, zeker als de verkeersomstandigheden druk en chaotisch zijn. Voor de kinderen is dit belangrijk om dit te weten als ze zelf als fietser (of voetganger) in een verkeerssituatie komen met een vrachtauto.

De beide dagen zijn geslaagd verlopen. Daarbij komt ook nog dat het gemiddelde slagingspercentage van de kinderen goed is. Van de kinderen is namelijk 85% geslaagd.

Beide wethouders zijn ook geslaagd. Het naar achteren kijken liet bij hen wel te wensen over. Voorts lieten zij echter een vlekkeloze rijstijl zien.

---

Foto-impressie (klik op de foto's voor de grotere versie)


---

De uitslag van het praktisch verkeersexamen gehouden op maandag 18 en dinsdag 19 april 2005.

Naam school Aantal leerlingen Geslaagd Percentage Ferwerderadiel
De Flieterpen Reitsum 7 7 100% Aasterage Marrum 13 13 100% Ope Dobbe Hallum 15 9 60% It Fundamint Hallum 27 23 86% Op Streek Ferwert 4 4 100% De Ikker Blije 12 8 67% De Opbouw Blije 10 10 100% Leeuwarderadeel
De Homeie Britsum 9 7 77% De Jint Stiens 30 25 84% De Twilling Stiens 38 37 97% De Sprankel Stiens 46 41 89% Totaal aantal deelnemers 216
Totaal geslaagden 184
Slagingspercentage totaal 85%