FNV

Overleg over cao bij ProRail komt knersend tot stilstand

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de drieduizend werknemers van spoorwegbeheerder ProRail zijn piepend en knersend tot stilstand gekomen. FNV Bondgenoten gaat zijn leden raadplegen.

"De werknemers hebben genoeg geduld gehad", vindt vakbondsbestuurder Tonnie Nijenhuis. "Dinsdag zou er na dik een jaar een cao rondkomen. De mensen hebben al die tijd niets gehad en zitten nog steeds in onzekerheid. Hoe denk je dat de stemming op de vloer nu is?"

Dinsdag leek een akkoord in zicht. Maar ProRail - waar Railinfrabeheer, Railned en Railverkeersleiding onder vallen - liet het in de laatste fase afweten, zowel als het gaat om de lonen als de secundaire arbeidsvoorwaarden.

ProRail weigert verder te gaan dan een eenmalig loonsverhoging van 275 euro bruto voor 2004 en 1 procent erbij in 2005 en 1,25 procent in 2006. Ook wilde de werkgever niet ingaan op de eis van de vakbond honderd euro bij te dragen aan de sterke stijging van de kosten voor de ziektekostenverzekering en extra vrije dagen te geven om oudere werknemers gezond de eindstreep te laten halen.