Gemeente Den Haag

april 2005
Gemeente Den Haag sluit 2004 met financieel voordeel af (19 april)

Het boekjaar 2004 wordt na verrekening met de reserves afgesloten met een positief resultaat van bijna 53 mln. Dat blijkt uit de jaarrekening en het jaarverslag over 2004 die vandaag door het college van b&w naar de gemeenteraad zijn verzonden.

Het positieve resultaat wordt onder meer veroorzaakt door efficiency voordelen op de bedrijfsvoering, lagere rentelasten, hogere opbrengsten erfpacht, meeropbrengsten uit parkeergelden en afwikkeling van eerder verstrekte subsidies.
Voorgesteld wordt om ruim 10 mln. toe te voegen aan de algemene reserve die daarmee groeit tot een bedrag van 78 mln. Ook stelt het college voor 5 mln. te reserveren voor extra kosten die ontstaan zijn als gevolg van vertraging bij de bouw van het nieuwe ADO stadion. Voor de afwikkeling van de schade ten gevolge van de in 2002 gepleegde diamantenroof in het Museon reserveerde het college een bedrag van 1,3 mln.
Voor de slachtoffers van de tsunami-ramp in Azië zegde de raad eerder een bedrag van bijna 500.000 toe.
Extra middelen worden volgens de voorstellen ook uitgetrokken voor toezicht, veiligheid, handhaving, onderzoek naar luchtkwaliteit, gesubsidieerde arbeid (ID banen) en reorganisatiekosten die ontstaan door de bezuinigingen uit de Voorjaarsnota 2004. Een bedrag van 20 mln. zal binnen de gemeentelijke diensten onder andere worden aangewend voor diverse investeringen zoals het actualiseren en digitaliseren van bestemmingsplannen, archeologie, plan van aanpak Keizerstraat, implementatie van het Kunstenplan en verschillende ICT-projecten om betere elektronische dienstverlening mogelijk te maken.

Den Haag krijgt voor de getrouwheid van de cijfers een goedkeurende accountantsverklaring. Behalve deze verklaring, die ook bij bedrijven verplicht is, geven de gemeente-accountants ook een verklaring af over de rechtmatigheid.
Volgens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geldt 2004 als overgangsjaar voor de rechtmatigheidverklaring. Den Haag ontvangt over het jaar 2004 een verklaring met een beperking. De accountant benadrukt daarbij dat geen sprake is fraude of onrechtmatig handelen. De beperking komt doordat binnen de gemeentelijke organisatie complexe regels die betrekking hebben op Europese staatssteun, aanbesteden en subsidies in 2004 verschillend zijn uitgelegd. Het college van b&w zal op deze punten verdere richtlijnen geven om ook op dit punt zo snel als mogelijk een goedkeurende verklaring te kunnen krijgen.