Gemeente Den Haag

april 2005
Betere mogelijkheden voor startende ondernemers (19 april) Het college van B en W heeft vandaag besloten om het beleid voor startende ondernemers op een aantal punten aan te passen. Betere mogelijkheden en begeleiding voor starters staat daarbij centraal. In dit nieuwe beleid richt de gemeente zich niet alleen op het stimuleren van de onderkant van de startersmarkt, maar ook op de zogenaamde hoogstarters of kennisintensieve starters.

Wethouder Van Woensel (Economie) over het nieuwe beleid: Het onderstreept het belang van starters voor de Haagse economie en samenleving. Naast het verhogen van het aantal starters is ook minder afvallers door een betere voorbereiding een belangrijk speerpunt. Gemeente, de kamer van koophandel en de Stichting StaBij hebben afspraken gemaakt waardoor er voor ondernemers meer duidelijkheid ontstaat welke organisaties wat doet bij de voorbereiding naar zelfstandig ondernemerschap. De gemeentelijke BedrijvenBalie zal in de loop van 2005 volledig ondergebracht worden bij de kamer van koophandel. Het MKB-steunpunt van StaBij in de Van der Vennestraat wordt door de kamer overgenomen. De kamer gaat een compleet voorlichtingspakket aanbieden dat bestaat uit o.a. een informatiepakket, begeleiding bij het maken van het ondernemingsplan en een coachingstraject. Met de gemeente worden nog afspraken gemaakt dat een aantal groepen startende ondernemers voor een gereduceerd tarief worden geholpen. Stichting StaBij, de stichting die starters adviseert, wordt afgeslankt en gaat zich voornamelijk richten op de intensieve begeleiding van starters (b.v. financieringsaanvragen, huisvesting en vinden accountant). StaBij zal het pas geopende Opstart Centrum, waar studenten worden geholpen met het starten van een eigen bedrijf, voortzetten. Met de afspraken die tussen de drie partijen gemaakt zijn is er duidelijkheid over de onderlinge rolverdeling. De kamer van koophandel fungeert als het centrale aanspreekpunt en verzorgt de voorlichting. StaBij neemt de intensieve begeleiding voor haar rekening van de startende ondernemers die daar behoefte aan hebben. De kamer zorgt voor adequate doorverwijzing.

Startersfonds en -panden
Op financieel gebied heeft de gemeente voor startende ondernemers in Den Haag Centrum Zuid de komende jaren 2 miljoen euro beschikbaar vanuit het Startersfonds. De Rabobank Den Haag gaat dit bedrag mogelijk nog aanvullen. Speciaal voor de groep innovatieve en kennisintensieve ondernemingen (de zogenaamde technostarters) neemt de gemeente al deel aan het Zuid-Hollands Investeringsfonds.

De gemeente heeft zich ook voorgenomen om in de stad huisvesting voor startende ondernemers te realiseren. Aandachtspunten daarbij zijn de huurprijzen en de voorwaarden waaronder gehuurd kan worden (met name kortdurende contracten). Een voorbeeld is het pand aan de Lulofsstraat 55 dat in 2007 gereed is en waar startersruimten, een congresruimte, een low budgethotel en een leerwerkplaatsen komen tegen lage huurprijzen. Bij de ontwikkeling ervan wordt bijzondere aandacht gegeven aan de mogelijke rol van de Haagse onderwijsinstellingen.