Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 april 2005
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 5 april 2005. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten met inachtneming van een aanvulling op punt 1 (De Roode) luidende: "Een korte notitie over het te voeren horecabeleid ziet het college gaarne tegemoet".
2. Verzoek om vergunning van het bestuur van de stichting Feestelijkheden voor de Koninginnedagactiviteiten in het dorp Abcoude en de activiteiten in het kader van Bevrijdingsdag in de dorpen Abcoude en Baambrugge. Toelichting:
Het bestuur van de stichting Feestelijkheden organiseert diverse feestelijke activiteiten in het dorp Abcoude op het eerste gedeelte van ´t Markvelt en in het zwembad op Koninginnedag, zaterdag 30 april 2005. Tevens wordt toestemming gevraagd genoemd gedeelte van de openbare weg af te sluiten voor doorgaand verkeer van 08.00 tot 18.00 uur. Ook verzoekt de SFA om borden langs de openbare weg te mogen plaatsen ter aankondiging van de braderie in de periode 21 t/m 30 april 2005. Net als het voorgaande jaar wordt in samenwerking met het bestuur van de Zwem & Poloclub ´de Meerkoeten´een zwemmarathon georganiseerd in zwembad Het Meerbad. In het kader van Bevrijdingsdag heeft het bestuur een verzoek ingediend om toestemming voor het plaatsen van een poffertjeskraam op ´t Markvelt in de periode 4 t/m 8 mei 2005. De ondernemer van de poffertjeskraam heeft een ontheffing aangevraagd voor het schenken van zwak-alcoholische dranken gedurende voornoemde dagen.. Tevens zal er op Bevrijdingsdag een fietstocht worden georganiseerd, er zal een muziekoptreden zijn in de Dorpskerk in Baambrugge, het plaatselijke Zeemanskoor zal optreden in de nabijheid van de poffertjeskraam. Er zal een antieke bus rijden tussen beide dorpen en in dorpshuis De Vijf Bogen wordt een Oranjebal georganiseerd waarbij een band de muziek zal verzorgen. Binnen de SFA hebben diverse personen de instructie tot verkeersregelaar gevolgd. De opgesomde personen aanstellen middels een aanstellingsbesluit
Ambtelijk advies:
Advies aan de burgemeester: diverse vergunningen verlenen voor de activiteiten op Koninginne- en Bevrijdingsdag en ontheffing verlenen voor het verstrekken van zwak-alcoholische dranken op Koninginnedag op ´t Markvelt aan Burchart en in de periode 5 t/m 8 mei 2005 aan de heer Beekvelt ondernemer van de poffertjeskraam staande op ´t Markvelt te Abcoude (art. 35 Drank- en Horecawet). Advies aan het College: een tijdelijke verkeersmaatregel instellen tbv de koninginnedagactiviteiten op ´t Markvelt, vergunning verlenen voor het plaatsen van maximaal 10 lantaarnposters in de periode 21 t/m 30 april en vergunning verlenen voor het plaatsen van de poffertjeskraam op ´t Markvelt te Abcoude in de periode 4 t/m 8 mei 2005.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


3. Verzoek om vergunning voor het plaatsen van driehoeksborden in de periode 26 april tot en met 9 mei 2005 ter bekendmaking van de wijziging van de uitzendtijden van het regionale nieuwsprogramma van RTV Utrecht.
Toelichting:
Bizon Mediagroep heeft een verzoek om vergunning ingediend voor het mogen plaatsen van driehoeksborden ter bekendmaking van de wijziging van de uitzendtijden van het regionale nieuwprogramma van RTV Utrecht. Op grond van artikel 2.1.5.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden om zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders de weg of een weggedeelte te gebruiken anders dan overeenkomstig de bestemming daarvan. Ingevolge de criteria voor reclame-uitingen los van de gevel van de Welstandsnota Breukelen, Loenen, Abcoude voldoet een reclame-uiting in ieder geval aan redelijke eisen van welstand als de plaatsing bestemd is ten behoeve van in de gemeente plaatsvindende evenementen mits de sandwichborden onderaan lantaarnpalen geplaatst worden zonder voetgangers te belemmeren voor een periode van maximaal 10 dagen. Tevens dient de maatvoering van de borden maximaal 1.20 meter hoog en 0.80 meter breed te zijn. Het nieuwsprogramma van RTV Utrecht is bestemd voor de inwoners van de provincie Utrecht. Derhalve afwijken van het criterium dat borden alleen geplaatst mogen worden voor in de gemeente plaatsvindende evenementen.
Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Bestemmingsplan 'Hollandse Kade - Stationsgebied'. Toelichting:
Het ontwerpbestemmingsplan 'Hollandse Kade - Stationsgebied' met daarin verwerkt de inspraakreacties en de reacties vanwege het vooroverleg als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening is voor advies verzonden naar de Provinciale Planologische Commissie (PPC). De PPC heeft op 28 oktober 2004 een overwegend positief advies afgegeven. Het advies maakt opmerkingen over enkele milieuaspecten, verzoekt om enige aanpassingen in de voorschriften en wenst enige duidelijkheid met betrekking tot de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan. In het ontwerpbestemmingsplan 'Hollandse Kade - Stationsgebied' wordt tegemoetgekomen aan het advies van de PPC. Aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorgesteld het bestemmingsplan 'Hollandse Kade - Stationsgebied' op grond van artikel 23 WRO volgens het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende de periode van 13 mei tot en met 9 juni 2005 in ontwerp ter visie te leggen. Het ontwerpplan zal worden besproken in de vergadering van de commissie VROM van 27 april 2005.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt het bestemmingsplan 'Hollandse Kade - Stationsgebied' op grond van artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) volgens het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende de periode van 13 mei tot en met 9 juni 2005 in ontwerp ter visie te leggen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

2. Aanpassing van artikel 2.3.1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Abcoude 2004 aan het gewijzigde huurprijsbeleid VROM en de gewijzigde parameters vanaf 1 juli 2005 waarbij tevens de afwijkende huurprijs van de duurste categorie seniorenwoningen wordt aangepast aan het nieuwe huurprijsbeleid.
Toelichting:
Ieder jaar wordt door het ministerie VROM per 1 juli het huurprijsbeleid gewijzigd als gevolg van inflatie en het doorvoeren van huurverhogingen. In de MG-circulaire 2005-3 van 16 maart 2005 is het nieuwe huurprijsbeleid vastgelegd. Vanwege aanpassingen in de Huursubsidiewet worden de huurprijs- en inkomensgrenzen gewijzigd. Deze aanpassingen zijn opgenomen in de MG-circulaire 2005-6 van 4 april 2005. De huurprijs- en inkomensbedragen in artikel 2.3.1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Abcoude 2004 dienen aan deze circulaires te worden aangepast. Door deze wijziging zal tevens de bestaande afwijking met betrekking tot de duurste categorie seniorenwoningen gelijkgetrokken worden. Dit komt de eenduidigheid van het systeem van woonruimteverdeling ten goede. Aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorgesteld bijgaand raadsvoorstel en
-besluit, waarin aan de gemeenteraad wordt voorgesteld artikel 2.3.1 van de Huisvestingsverordening Gemeente Abcoude 2004 aan te passen en de verordening opnieuw vast te stellen voor de periode vanaf 1 juli 2005, op de raadsagenda van 26 mei 2005 te plaatsen. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt bijgaand concept raadsvoorstel en -besluit op de raadsagenda van 26 mei 2005 te plaatsen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De portefeuillehouder zal nog wat aanpassingen plegen.
3. Zonder vergunning bouwen overkapping op het perceel Jacob van Gaesbeeklaan 14 te Abcoude.
Toelichting:
De overkapping is bouwvergunningplichtig. Er is geen bouwvergunning aangevraagd. Het perceel waarop de overkapping is gebouwd heeft de bestemming Tuinen. Op de als zodanig bestemde gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde, worden gebouwd. Nu de overkapping in strijd is met het vigerende bestemmingsplan ligt legalisering niet in de rede. Er kan derhalve handhavend worden opgetreden. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de zonder vergunning gebouwde overkapping. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Zonder vergunning bouwen overkapping op het perceel Willem van Abcoudelaan 9 te Abcoude. Toelichting:
De overkapping is bouwvergunningplichtig. Er is geen bouwvergunning aangevraagd. Het perceel waarop de overkapping is gebouwd heeft de bestemming Tuinen. Op de als zodanig bestemde gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde, worden gebouwd. Nu de overkapping in strijd is met het vigerende bestemmingsplan ligt legalisering niet in de rede. Er kan derhalve handhavend worden opgetreden. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de zonder vergunning gebouwde overkapping. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Erfafscheiding tussen de percelen J. van Gaesbeeklaan 10 en 12 te Abcoude. Toelichting:
De perceelsafscheiding is bouwvergunningplichtig nu deze hoger dan 1 meter (1,80) is en voor de voorgevelrooilijn staat. Op grond van de Bouwverordening mogen voor de voorgevelrooilijn geen erfafscheidingen worden gebouwd die hoger zijn dan 1 meter, tenzij dit in het belang van het af te scheiden erf of terrein is. Enkel het belang van de bewoners om niet bij elkaar naar binnen te kijken valt niet onder een dergelijk belang. Een hogere erfafscheiding is niet wenselijk in het beschermd dorpsgezicht. Hetzelfde effect kan door de bewoners ook worden bereikt door beplanting. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de te hoge erfafscheiding. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


6. Steiger op gemeentegrond tegenover Gein Noord 87 te Abcoude. Toelichting:
De steiger is gebouwd op gemeentegrond. Gelet op het feit dat de gemeente eigenaar is van de grond wordt voorgesteld de privaatrechtelijk weg te bewandelen en overtreders te verzoeken de steiger van gemeentegrond te verwijderen. Tevens wordt voorgesteld overtreders mede te delen dat indien de steiger niet binnen 4 weken wordt verwijderd een gerechtelijke procedure zal worden gestart. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de steiger op gemeentegrond. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Maken zonder vergunning van loopbrug met hekwerk, bergkast en boothelling met oeverbeschoeiing Gein Noord nabij 23.
Toelichting:
Er is zowel sprake van strijd met het vigerende als toekomstige bestemmingsplan. Legalisering ligt derhalve niet in de rede. Er kan handhavend opgetreden worden. Betrokkene heeft aangegeven bereid te zijn alles te verwijderen en wil hiervoor graag de gelegenheid krijgen tot het eind van 2005. Voorgesteld wordt handhavend op te treden en betrokkene tot 1 januari 2006 de tijd te geven om aan de illegale situatie een einde te maken. Indien geconstateerd wordt dat op 1 januari 2006 de illegale situatie niet ongedaan gemaakt is, zal direct een last onder dwangsom worden opgelegd. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt handhavend op te treden tegen de boothelling, oeverbeschoeiing, bergkast en loopbrug en betrokkene tot 1 januari 2006 de tijd te geven om aan de illegale situatie een einde te maken.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met dien verstande dat de datum van 1 januari 2006 wordt veranderd in 1 juni 2005.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Verkoop belegging BNG Fido Kapitaalmarktselect (voorheen Euro obligatiefonds). Toelichting:
Op 26 oktober 2004 is aan uw college de liquiditeitsplanning 2004-2005 voorgelegd. Op basis van deze planning heeft uw college besloten tot een drietal maatregelen, waaronder de verkoop van de belegging in het voormalige Euro Obligatiefonds. De liquiditeitsbehoefte ontwikkelt zich volgens de planning van oktober j.l. en daarom is nu het moment aangebroken om deze verkoop te effectueren (het dossier is bijgevoegd).
Ambtelijk advies:
Handelend conform uw besluit van 26 oktober 2004 de belegging in het BNG Fido Kapitaalmartkselect te verkopen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Wordt een week aangehouden. Aan de provincie zal uitstel worden gevraagd tot 1 januari 2006.

2. Meerjarenplanning Wegen 2005 t/m 2009.
Toelichting:
Met de provincie Utrecht is afgesproken dat een door de gemeenteraad vastgestelde Meerjarenplanning Wegen beschikbaar zou komen. Bijgaand rapport met raadsvoorstel effectueert die afspraak.
Ambtelijk advies:
Meerjarenplanning Wegen, gemeente Abcoude, planperiode 2005 t/m 2009 vaststellen en deze aan de Raad ter besluitvorming voor te leggen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Optie 2 anticipeert op een opbrengst van 900.000 uit projecten in de loop van 2005. Mocht dit niet haalbaar zijn dan zal teruggevallen moeten worden op optie 3. Deze kanttekening moet in het raadsvoorstel worden opgenomen.
---


3. Beheerplan Groenvoorzieningen 2005 t/m 2009. Toelichting:
Met de provincie Utrecht is afgesproken dat een door de gemeenteraad vastgesteld groenbeheerplan beschikbaar zou komen. Bijgaand rapport met raadsvoorstel effectueert die afspraak. Het is de bedoeling dat dit voorstel in de vergadering 26 mei 2005 van de gemeenteraad geagendeerd wordt.
Ambtelijk advies:
Beheerplan Groenvoorzieningen, gemeente Abcoude, planperiode 2005 t/m 2009 vaststellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De portefeuillehouder zal nog enige correcties doorvoeren. Ook zal zij de suggestie om Pauw-bedrijven eens offerte te laten uitbrengen meenemen. PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Principe uitspraken ten aanzien van realisering, exploitatie en invulling Leisurecentrum / stationslocatie.
Toelichting:
Op de nieuwe Stationslocatie zijn mogelijkheden om een aantal huisvestings- en accommodatieproblemen van welzijns- en sportinstellingen te verhelpen dan wel zijn kansen aanwezig om meer vorm en inhoud te geven aan de omvang en samenhangen van verschillende voorzieningen. Het college wordt geadviseerd zich uit te spreken over de gekozen oplossingenrichtingen en nader onderzoek te doen naar de haalbaarheid.
Ambtelijk advies:

1) Het uitgangspunt van stellen van een commerciële realisering en exploitatie van het leisurecentrum;
2) principe uitspraak doen tot het het verplaatsen van het huidige zwembad en/of de huidige sportzaal naar het nieuw te bouwen leisurecentrum;

3) principe uitspraak doen tot het verplaatsen van Tumult en Radio Rosa naar het nieuw te bouwen leisurecentrum, of locatie Bovenkamp 2;

4) nader onderzoek doen naar het gewenste definitieve Programma van Eisen voor realiseren van het sporthal/zaal, een zwembad en een fitnessruimte of combinaties daarvan;
5) nader onderzoek doen naar het gewenste definitieve Programma van Eisen voor een jongerencentrum en Radio Rosa;

6) nader onderzoeken van de stedenbouwkundige mogelijkheden om het zwembad, de sportzaal, het jongerencentrum , Radio Rosa en overige welzijnsvoorzieningen waaronder een fitnessruimte te situeren op de locatie leisurecentrum en/of Bovenkamp 2;
7) het doen opstellen van een Programma van Eisen, inclusief kwaliteitsomschrijving, alsmede het laten opstellen van een ruimtelijke verkenning om de haalbaarheid te toetsen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De wethouders Doorn en De Roode zullen de processtappen verder uitwerken. Er moet snel worden gekomen tot een programma van eisen. Gelet op de complexiteit zal externe inhuur worden gepleegd om het vervolgproces te faciliteren. De uitwerking zal met een voorstel voor een voorbereidingskrediet aan commissie en raad worden voorgelegd. Tevoren zal overleg worden gepleegd met potentiële gebruikers.
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 19 april 2005. De secretaris, de burgemeester,
---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 april 2005
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng

1. Verzoek om toestemming voor het op 23 april 2005 van 12.30 tot 16.00 uur afsluiten van geheel Gein-Noord en Gein-Zuid van de spoorlijn tot aan de Velterslaan te Abcoude t.b.v. de 29e Geinloop.
Toelichting:
Het bestuur van de Stichting Geinloop organiseert op 23 april 2005 de 29ste Geinloop. Het bestuur verzoekt om afsluiting van geheel Gein-Noord en Gein-Zuid vanaf de spoorlijn tot aan de Velterslaan tussen 12.30 en 16.00 uur. In verband met de veiligheid van de deelnemers van deze loop is het wenselijk dit deel van de openbare weg af te sluiten voor alle verkeer, behoudens voetgangers. Ambtelijk advies:
Tijdelijke verkeersmaatregelen instellen.
Mandaatbesluit d.d. 4-4-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag algemene gehandicaptenparkeerplaats Starnheim. Toelichting:
Omdat aanvrager op Leeuwenburg 20 in het bezit is van een auto met Zwitsers kenteken, kan aanvrager (nog) niet in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats op naam. Ter overbrugging kan een oplossing geboden worden door een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen. T.z.t. kan deze algemene gehandicaptenparkeerplaats worden omgezet naar een persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt om een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen. Mandaatbesluit d.d. 4-4-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning vergroten woonhuis, Meerweg 13, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 6-4-2005:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---