Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG en ipo pleiten voor bronmaatregelen ten behoeve van luchtkwaliteit

Het Rijk en de EU moeten snel bronmaatregelen nemen, om aan de normen voor luchtkwaliteit te voldoen. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. IPO en VNG stellen geenszins de gezondheidsnormen ter discussie, maar vinden dat gemeenten en provincies niet mogen worden afgerekend op normoverschrijdingen.

De meeste luchtvervuiling wordt door verkeer op snelwegen veroorzaakt, of is afkomstig uit het buitenland. Gemeenten en provincies hebben hier geen invloed op. IPO en VNG pleiten daarom voor meer middelen dan de 32 miljoen die momenteel is toegezegd, en vinden dat het rijk zelf op korte termijn bronmaatregelen moeten doorvoeren, zoals verlagen van de maximumsnelheid op rijkswegen en verplicht stellen van roetfilters.

Eigen verantwoordelijkheden

Provincies en gemeenten nemen reeds eigen maatregelen om de luchtkwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren. Provincies stellen bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen en bufferzones in rond wegen. Gemeenten nemen maatregelen om doorstroming van het verkeer te bevorderen en laten het eigen wagenpark rijden op schone brandstof.

Besluit luchtkwaliteit

De Raad van State heeft onlangs afwijzend gereageerd op de Ministeriele Regeling luchtkwaliteit. Staatssecretaris van Geel van VROM zal deze regeling daarom niet aan de Kamer voorleggen. Het huidige Besluit luchtkwaliteit blijft daardoor van kracht. IPO en VNG menen dat dit besluit leidt tot onwerkbare situaties bij de aanleg van woningen, infrastructuur en bedrijventerreinen.

Op 26 april heeft de Commissie voor VROM een Algemeen Overleg over luchtkwaliteit met de staatssecretaris van VROM en de minister van Verkeer en Waterstaat.

De gezamenlijke brief van IPO en VNG .