Ministerie van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van de leden Karimi en Duyvendak (beiden GroenLinks) over de vertaling van het ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa in het Fries.

Vraag 1
Herinnert u zich uw uitspraken gedaan over de vertaling van het ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa in het Fries tijdens het debat over de Eurotop van 17 en 18 juni 2004?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is er inmiddels gesproken over de bereidheid van de regering om de Grondwet voor Europa in het Fries te laten vertalen? Zo ja, wat is de uitkomst hiervan?

Antwoord
Ja. Er is inmiddels besloten dat het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa in de Friese taal zal worden vertaald. De regering en de Provincie Fryslân zullen de kosten van deze vertaling dragen.

Vraag 3
Klopt het dat eind april de deadline is voor lidstaten om bij de Europese Commissie aan te geven of er een vertaling komt zoals neergelegd in artikel IV-448, lid 2? Welke lidstaten hebben tot nu toe van deze mogelijkheid gebruik gemaakt?

Antwoord
In een aan het Verdrag gehechte verklaring (nummer 29) wordt lidstaten die van de mogelijkheid tot vertaling van het Verdrag in andere talen gebruik wensen te maken, aanbevolen het voornemen tot vertaling binnen zes maanden na datum van ondertekening (29 april aanstaande) van het Verdrag kenbaar te maken; mededeling dient echter te geschieden aan het adres van de Raad. Inmiddels hebben Spanje en het Verenigd Koninkrijk van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Vraag 4
Heeft de Nederlandse regering dit al gedaan? Zoniet, bent u bereid vóór de deadline aan de Europese Commissie kenbaar te maken dat u van de mogelijkheden in dit artikel gebruik wilt maken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nee. De regering zal echter vóór genoemde datum de Raad op de hoogte te stellen van het Nederlandse voornemen om het Verdrag in het Fries te vertalen.

Vraag 5
Wilt u deze vragen in ieder geval 2 weken vóór het verstrijken van de hierboven genoemde deadline beantwoorden?

Antwoord
Ja.


---- --