Gemeente Alkmaar


Definitief ontwerp wijkcentrum Oudorp bekend

20 april 2005

Het nieuwe wijkcentrum Oudorp krijgt deels een schuin oplopend dak en een glazen gevel. Een deel van het dak krijgt een aluminium afwerking. Daar heeft het college van B&W 19 april jl. mee ingestemd. Het definitieve ontwerp voor het wijkcentrum is tot stand gekomen na verschillende bijeenkomsten met de buurt. Naar verwachting opent het nieuwe centrum haar deuren tussen eind 2006 en maart 2007.

In het nieuwe wijkcentrum bevinden zich verschillende zalen, waaronder een toneelzaal, en een ontmoetingsruimte. Ook komt er een terras. Het aanbod van diensten in het wijkcentrum is divers: van dansgroepen tot kaartverenigingen en van jongerenactiviteiten tot kerkdiensten. Ook houden politie, maatschappelijk werk en de wijkmeester er hun spreekuur. Er is een aparte ruimte voor jongeren beschikbaar, daarnaast biedt het centrum goede vergaderfaciliteiten.

Op 27 april 2005 wordt het ontwerp van het nieuwe wijkcentrum tweemaal gepresenteerd in de Rein Abrahamseschool (Amstelstraat 3), om 19.30 en 20.45 uur. Op deze bijeenkomst zijn de architect Köther&Salman, de Stichting Kinderopvang Alkmaar (de peuterspeelzaal verhuist naar het nieuwe gebouw) en medewerkers van de gemeente (onder andere de wijkcoördinator) aanwezig. Alle bewoners van Oudorp ontvangen een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Uitgangspunten
Bij het opstellen van het ontwerp voor het wijkcentrum is de gemeente onder andere uitgegaan van de volgende uitgangspunten:
· Het ontwerp moet een verbinding leggen tussen de Oudorperpolder en `oud-Oudorp'.

· Het ontwerp moet passen bij de ontwikkeling van de strandwal.
· Het ontwerp moet goed aansluiten bij de bestaande bebouwing op het terrein, zonder deze
achter een massief gebouw `te laten verdwijnen'.

De gemeente verwacht dat de eerste paal tussen november 2005 en januari 2006 geslagen kan worden. Het gebouw gaat tussen eind 2006 en maart 2007 open. De bestaande wijkvoorzieningen, De Vang (Oudorperplein) en Het Dorpshuis (Meidoornlaan), sluiten dan. De besturen van beide wijkvoorzieningen hebben destijds de aanzet gegeven tot het realiseren van een centraal wijkcentrum in Oudorp, omdat ze hiermee bijvoorbeeld hun personeel en subsidies effectief kunnen inzetten.

Herinrichting van het terrein
Het terrein rond het wijkcentrum wordt heringericht. Hierbij spelen veiligheid (overdag veel wandel- en fietsverkeer van leerlingen) en groen een belangrijke rol. Enkele populieren worden gekapt, maar elders op het terrein wordt daar minimaal hetzelfde aantal bomen voor terug geplant. Er komen tussen de 50 en 60 parkeerplaatsen.

Veel gesprekken
De komst van het nieuwe wijkcentrum gaf aanleiding tot veel reacties uit en veel gesprekken met de buurt. Er is onder andere gesproken over de ontsluitingsweg, bouwhoogte (het gebouw is ruim vier meter naar achteren verplaatst op verzoek van de bewoners) en materiaalgebruik, maar allereerst ook over de locatie van het wijkcentrum. Uiteindelijk is op basis van een enquête met de buurt gekozen voor de locatie aan de Amstelstraat, vóór sporthal de Spil. Deze locatie brengt als groot voordeel met zich mee dat het wijkcentrum, de sporthal en de school bij elkaar liggen. Wijkcentrum, sporthal en school kunnen daardoor gebruik maken van elkaars faciliteiten, wat aan het aanbod van diensten aan de buurt ten goede komt.

20 april 2005