Ingezonden persbericht

Stichting Wonen en Psychiatrie opgericht door ouders

een particulier initiatief in de zorg

TERNEUZEN, 20050420 -- Behandeling maakt goed wonen mogelijk en goed wonen maakt behandeling mogelijk. Vanuit deze visie is de stichting Wonen en Psychiatrie opgericht. De stichting bestaat uit leden van de familievereniging Ypsilon Zeeuws Vlaanderen en deskundige mensen die betrokken willen zijn bij het wonen en welzijn van en de zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische stoornis De stichting ziet als noodzaak voor goed wonen: * Een goede woonomgeving. * Goede medische en sociale begeleiding, met behandeling als een geïntegreerd onderdeel van het wonen. * Aandacht en ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten.


Het gaat om mensen die lijden aan een ernstige psychiatrische stoornis die aanzienlijke beperkingen veroorzaken op het gebied van het persoonlijk, sociaal en maatschappelijk functioneren. De meerderheid van deze mensen lijdt aan schizofrenie, daarnaast is er sprake van ernstige stemmingsstoornissen gecombineerd met persoonlijkheids problematiek.

De stichting gaat woonvoorzieningen in beheer nemen die zich specifiek voor deze doelgroep lenen. Voorzieningen van 16 woningen waarin elke bewoner zijn eigen woning heeft, met deskundige woonbegeleiding. Maar ook een multifunctionele ruimte die zich leent voor ontmoetingen en activiteiten van de bewoners onderling. De benodigde AWBZ erkenning is aangevraagd.
Door bezuinigingen in de GGZ kunnen zorgaanbieders niet meer adequaat inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de zorg. Door zich als nieuwe zorgaanbieder voor een specifieke doelgroep met een bijzondere woonvoorziening te presenteren wil de stichting vernieuwend werken.

Inmiddels is de stichting ver gevorderd met de voorbereidingen voor nieuwbouw van een derlijke woonvoorziening in Axel. Verder is er overleg gaande over meerdere locaties in de provincie Zeeland. Er bestaat een grote behoefte aan deze woonvoorzieningen.

Als naam voor deze woonvoorzieningen is gekozen voor 'Zeeuwse Gronden' Onze doelgroep heeft vaste grond onder de voeten nodig, alleen kunnen zij 'het leven' niet aan. De stichting wil deze mensen woonruimte geven in de samenleving, die voldoende bescherming biedt in verband met hun kwetsbaarheid en die voldoende naar buiten gericht is om de bewoners de mogelijkheid te geven weer een relatie met de omgeving aan te gaan, dat is onze missie. Woonvoorzieningen verankerd in de Zeeuwse klei staan stevig en kunnen tegen een stootje. Een project dat goede gronden heeft, zorgen voor het welzijn van kwetsbare mensen en hen van de woonruimte voorzien waar elk mens recht op heeft.
///////////////////////////////////////////////////////
Einde persbericht




Ingezonden persbericht