Gemeente Leiden

Uitspraak Raad van State Oostvlietpolder

Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het goedkeuringsbesluit van het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ten aanzien van het bestemmingsplan Oostvlietpolder van de gemeente Leiden. Het goedkeuringsbesluit is grotendeels vernietigd, met als voornaamste gronden de luchtkwaliteit en de verkeersontsluiting. De Raad van State heeft het door de gemeenteraad van Leiden vastgestelde bestemmingsplan echter niet vernietigd, waardoor een nieuwe beoordeling van het plan door de provincie kan plaatsvinden. De provincie wordt geacht dit binnen een termijn van zes maanden te doen. Dat het plan voor het bedrijvenpark Oostvliet nog op tafel ligt, tempert de teleurstelling van de gemeente Leiden dat thans niet met de ontwikkeling van de polder gestart kan worden. De gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland hebben vandaag overleg gehad over de gevolgen van de uitspraak. De provincie gaat in goed overleg met de gemeente Leiden het aankomende half jaar hard aan de slag om maximaal tegemoet te komen aan de door de Raad van State geconstateerde problemen.

De kritiek op het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland richt zich vooral op de verkeersontsluiting en de luchtkwaliteit. Daarnaast heeft de Raad kritiek op de wijze waarop Gedeputeerde Staten het goedkeuringsbesluit heeft gemotiveerd. De gemeente Leiden heeft een half jaar de tijd om in nauw overleg met de provincie de verkeersontsluiting goed onder de loep te nemen. Luchtkwaliteit is een lastiger punt en mogelijk mede afhankelijk van de ontwikkelingen op dat gebied op rijksniveau. Er zal gekeken moeten worden hoe deze problematiek op te lossen. Tegen de tijd dat Gedeputeerde Staten een nieuw besluit over de goedkeuring nemen, is er wellicht op Rijksniveau meer duidelijkheid over hoe verantwoord omgegaan kan worden met de regelgeving omtrent luchtkwaliteit. Bovendien kan in het nieuwe besluit van de provincie rekening gehouden worden met het inmiddels opgestelde gemeentelijke luchtkwaliteitsplan. Volgens de gemeente Leiden is het zeker niet uitgesloten dat Gedeputeerde Staten een verbeterd goedkeuringsbesluit nemen, dat de toets van de Raad van State wel kan doorstaan. Het is jammer dat de gemeente nog niet direct aan de slag kan met het bedrijvenpark Oostvliet, maar de verantwoordelijk wethouders Geertsema en Hillebrand zijn in ieder geval wel positief over het feit dat er voor de provincie een herkansing komt. De provincie streeft ernaar binnen zes maanden een nieuw goedkeuringsbesluit te nemen met inachtneming van de kritiekpunten die de Raad van State heeft geformuleerd.
---
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Floor van Deursen, afdeling Communicatie van de dienst Bouwen en Wonen, tel. 071-5165707/06-51405120.


---- --