Dienstenbond CNV

Feestdagen: moet ik werken en wat verdien ik?
21-04-2005

CNV Dienstenbond krijgt veel vragen over aanstaande Koninginnedag en andere aankomende feestdagen. Hoe zit het nou precies? Moet u deze dagen werken? Heeft u recht op toeslag? Hieronder staan enkele veelgestelde vragen.

Ben ik op een feestdag automatisch vrij?
Niet automatisch, maar in de meeste bedrijven is het gebruikelijk dat op feestdagen niet gewerkt wordt.

Hoe weet ik of ik vrij bent?
Of u vrij bent op feestdagen dagen hangt af van de afspraken die tussen werkgever en werknemer zijn gemaakt, in de cao of in uw arbeidsovereenkomst. Wilt u weten of u op een bepaalde feestdag vrij bent, raadpleegt dan uw cao of informeer bij uw werkgever.

Wat zijn nu precies feestdagen?
De wet bevat geen omschrijving van het begrip feestdag. Over het algemeen worden (ook in veel cao's) de volgende dagen aangemerkt als feestdagen: nieuwjaarsdag, de beide paasdagen, Koninginnedag, hemelvaartsdag, de beide pinksterdagen, de beide kerstdagen, alsmede nationale feestdagen die door de overheid worden vastgesteld. Er zijn twee nationale feestdagen: Koninginnedag en bevrijdingsdag.

Krijg ik salaris over mijn vrije feestdag?
De werknemer heeft, als de feestdagen vallen op werkdagen waarop hij normaal gesproken zou hebben gewerkt, recht op salaris over deze dagen.

Krijg ik een toeslag als ik op een feestdag moet werken? Er is geen wettelijke afspraak over het toekennen van een extra toeslag op het loon voor het werken op feestdagen. In uw cao treft u de hoogte van de toeslagen aan.

Ben ik 5 mei vrij?
5 mei is niet automatisch een vrije dag. In veel cao is vastgelegd dat men alleen vrij is wanneer het lustrum jaar is. 2000, 2005,2010 enzovoort zijn lustrum jaar.