Gemeente Gilze en Rijen


21 april 2005

Startnotitie Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) 'Zorg dichterbij'

Na de Wet werk en bijstand en de Wet kinderopvang volgt, voor zover nu bekend, per 1 januari 2006 de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning kortweg genoemd WMO. Misschien wel de meest ingrijpende operatie qua invoeringstraject, omdat in deze nieuwe WMO drie lijnen samenkomen vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De gemeente voert binnen de WMO de regie over een samenhangend lokaal stelsel voor wonen, zorg en welzijn.

De belangrijkste doelen van de WMO voor de gemeente zijn:
* versnippering van de zorg tegen te gaan;
* klanten in een woud van zorg de weg te wijzen, te informeren en te ondersteunen;

* één lokaal loket te installeren voor alle zorgvragen, informatie en ondersteuning.

Uitgangspunt van de WMO is dat de burger in eerste aanleg zelf verantwoordelijk is voor het organiseren van de eigen zorgvraag. De gemeente heeft vooral een ondersteunende taak als sociaal en financieel vangnet. Het is daarom een taak van de gemeente om deze zorg op de juiste wijze te kanaliseren zodat de zorg terecht komt waar deze echt noodzakelijk is.

Een van de nieuwe onderdelen die in de WMO geregeld wordt, is de enkelvoudige huishoudelijke verzorging (hulp bij het schoonmaken in de woning) die nu nog door het zorgkantoor wordt uitgevoerd. De aanvraag voor de huishoudelijke verzorging zal nadat de Wet maatschappelijke ondersteuning is ingevoerd bij de gemeente moeten worden ingediend. De gemeente is dan verantwoordelijk voor de invulling van de huishoudelijke verzorging.

In 2007 en 2008 worden de volgende beleidsterreinen aan de WMO toegevoegd:

* wijk- en buurtbeheer

* jeugdbeleid

* integraal maatschappelijke opvang en huiselijk geweld

De gemeente heeft het voornemen maatschappelijke organisaties uit te nodigen mee te denken over de vormgeving en de uitvoering van de WMO.

In aanloop naar de invoeringsdatum zal de gemeente de burgers blijven informeren over de diverse onderwerpen uit de WMO.

Top

21 april 2005

College wil verlenging voorkeursrecht
voor aankopen in Broekakkers-Oost

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het voorkeursrecht dat rust op percelen in plangebied Broekakkers-Oost te verlengen met één jaar. Tevens vraagt het college de gemeenteraad een aanvullend krediet ter beschikking te stellen voor aankopen in het plangebied Broekakkers-Oost.

In juli 2003 is heeft de gemeente Gilze en Rijen op basis van het structuurplan Broekakkers-Oost, het voorkeursrecht gevestigd op percelen gelegen in plangebied

Broekakkers-Oost, globaal gelegen ten zuiden van de A58, ten westen van de Vossenberg, ten oosten van de Langenbergseweg en ten noorden van de Tilburgseweg in Gilze. Dit voorkeursrecht heeft een maximale geldigheidsduur van twee jaar. De gemeenteraad kan deze termijn eenmalig verlengen voor de duur van een jaar op grond van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG). Na de verlenging van het voorkeursrecht dient het college binnen een jaar een ontwerp-bestemmingsplan voor het gebied ter inzage te leggen, zodat het voorkeursrecht opnieuw gevestigd kan worden op grond van een (ontwerp)bestemmingsplan. Het voorkeursrecht blijft dan op de percelen liggen totdat de bestemming gerealiseerd is, dan wel de gemeente eigenaar van de percelen is.

De gemeenteraad heeft in 2003 een krediet beschikbaar gesteld voor het doen van aankopen. Inmiddels is hiervan een deel verbruikt voor aankopen. Nog dit jaar worden enkele andere grote aankopen verwacht zodat het nog beschikbare krediet daarvoor ontoereikend zal zijn. Daarom vraag het college de raad het krediet aan te vullen en daarbij rekening te houden met aankopen na dit jaar.

Top