BP Nederland


Eerste windturbine verrijst op BP terminal in Amsterdam

21-04-2005

Amsterdam, 21 april 2005 Deze week verrijst de eerste van de drie geplande windturbines op de brandstoffenterminal van energiemaatschappij BP in het Westelijk Havengebied te Amsterdam. De turbines nummer twee en drie worden in de maand mei geplaatst zijn op dit moment de grootsten op de Nederlandse markt. Ze zijn elk in staat om drie megawatt (MW) elektriciteit te genereren, bij elkaar voldoende voor zon 5.000 Nederlandse huishoudens. Daarnaast zal het project de uitstoot van CO2 met 5.000 ton per jaar verminderen.

Het project in Amsterdam is een uiting van BPs strategie op het gebied van windenergie, die zich primair richt op de eigen productielocaties van het bedrijf. Dit stelt BP in staat de impact op het milieu te verminderen en efficiënt om te gaan met ruimte die reeds gebruikt wordt voor industriële doeleinden. De formule wordt reeds succesvol toegepast met een 22.5 megawatt windpark op de Nerefco raffinaderij bij Rotterdam (waar BP mede-eigenaar van is). Het bedrijf blijft ook kijken naar mogelijkheden om dit soort projecten op andere locaties te realiseren als onderdeel van haar inspanningen aan de groeiende vraag naar schonere energie te voldoen.

De windturbines worden geleverd door Vestas, een van de toonaangevende producenten van windturbines ter wereld. Het gaat hier om een nieuwe turbine die bij een gelijkblijvend gewicht meer vermogen levert en meer gemak in service en onderhoud biedt. Hierdoor kan een verbeterde opbrengst worden gerealiseerd.


Noot voor de redactie (