Gemeente Hardenberg

1200 leerlingen bezoeken tentoonstellingen Anne Frank en Molengoot

Persbericht, 21 april 2005

Meer dan 1200 leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeenten Hardenberg en Emlichheim bezoeken in de komende weken de Anne Frank Tentoonstelling en de expositie over het Joods werkkamp Molengoot. Ook bij andere activiteiten, die in het kader van het herdenkingsproject "Verleden-Jeugd-Toekomst" worden gehouden is de deelname van jongeren groot.

Vrijwel dagelijks is de hal van theater de Voorveghter in Hardenberg gevuld met scholieren. Bijzonder is dat mede-leerlingen optreden als gids. Zij zijn daarvoor onlangs opgeleid door trainers van de Anne Frank Stichting.

Anne Frank

Bij de Anne Frank Tentoonstelling wordt in ruim vijftig fotopanelen het verhaal van Anne Frank verteld. Citaten uit haar dagboek, familiefoto's, historische beelden uit haar tijd, de holocaust, verhalen van ooggetuigen, maar ook thema's als nationalisme, tolerantie en verantwoordelijkheid wisselen elkaar af. Ze dagen de bezoeker uit na te denken over overeenkomsten tussen verleden en heden. Samen met de expositie over het Joods werkkamp Molengoot (dat bij Hardenberg heeft bestaan) is de Anne Frank Tentoonstelling, ook voor anderen, dagelijks te bezichtigen in theater de Voorveghter van 9.00 tot 15.00 uur. Volgende week donderdagavond, 28 april, is in het theater ook de Anne Frank Opera te zien, uitgevoerd door het Newman Ensemble. De Russische componist Grigori Frid heeft als enige van Otto Frank toestemming gekregen delen van het dagboek van Anne Frank op muziek te zetten. Hij componeerde een indringend monodrama, dat in Hardenberg in een multimediale vorm wordt vertolkt. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten moeten vooraf worden gereserveerd via 0523-280350.

Wat zou je doen?

Jongeren spelen ook de hoofdrol tijdens de voorstelling "Wat zou je doen?", die zondagmiddag vanaf 15.00 uur in de Voorveghter is te zien en gespeeld wordt door de theatergroep van de Van der Capellen Scholengemeenschap (locatie De zeven Linden) uit Dedemsvaart "Wat Zou Je Doen?" is gebaseerd op fragmenten uit de dagboeken van Anne Frank en Helga Deen en uit het toneelstuk "Mirad, een jongen uit Bosnië" van Ad de Bont. Omdat het 60 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, is besloten dit het thema van de productie te maken. Naast de wekelijkse repetities zijn jongeren druk geweest met het schrijven van het script, het bouwen van het decor, het bedenken en verzorgen van kleding, het choreograferen van de dansen en het maken van posters en programmaboekjes.

Films in bioscoop

Volgende week, van maandag tot en met vrijdag, draait elke avond de film "Der Untergang" in de bioscoop van de Voorveghter. Deze film geeft een indruk van Hitlers laatste dagen. Hoofdrolspeler Bruno Ganz maakt uitstekend het isolement en verlies aan realiteitszin van de dictator voelbaar. De film heeft veel discussie opgeroepen, omdat Hitler te menselijk zou worden neergezet. De vraag is echter of het tonen van mensenlijke eigenschappen de dictator minder monsterlijk maken. Acteur Bruno Ganz brengt hem dichtbij en dat is wel zo angstaanjagend. De film draait dagelijks om 19.30. Vooraf reserveren is gewenst, via 0523-280353. Voor de leerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg worden ook dagprogramma's georganiseerd, waarbij films als "Schindlers List" en "De Tweeling" worden vertoond.

Verleden-Jeugd-Toekomst

Alle bovengenoemde activiteiten zijn onderdeel van het herdenkingsproject "Verleden-Jeugd-Toekomst", dat op dit moment in de gemeente Hardenberg wordt gehouden. Een groot aantal scholen en maatschappelijke organisaties in de gemeenten Hardenberg en Emlichheim heeft binnen dit thema een programma met meer dan vijftig activiteiten tot stand gebracht. Extra bijzonder zijn de uitwisselingen tussen Duitse en Nederlandse scholieren. Het activiteitenoverzicht is gebundeld in een programmaboekje, dat verkrijgbaar is bij het gemeentehuis, de VVV en de bibliotheken. Alle informatie staat ook op de website www.hardenberg.nl