Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 119 MJS
Datum: 21 april 2005

Gedeputeerde Staten blijven kiezen voor toekomst en kwaliteit Fryslân

Voor de grote investeringsprojecten zoals het Friese Merenproject en rijks- en infrastructuurprojecten, is voor de periode 2006-2009 onvoldoende geld beschikbaar. Dat blijkt uit de Kadernota Begroting 2006 en de Jaarstukken die Gedeputeerde Ploeg vandaag presenteerde. Met deze grote projecten investeert de provincie in de kwaliteit en toekomst Fryslân. Om dit te kunnen blijven doen, stellen Gedeputeerde Staten voor naast heroverwegingen de opcenten te verhogen. Dat laatste gebeurt alleen als geen alternatieven kunnen worden gevonden.

Kadernota
Voor de jaren 2006 tot en met 2009 heeft de provincie aanzienlijk minder te besteden dan voorgaande jaren. Om nieuwe beleidsvoorstellen toch uit te kunnen voeren, moet worden heroverwogen. Dit betekent dat huidig beleid opnieuw moet worden beoordeeld en dat er mogelijk wordt omgebogen. Het college van Gedeputeerde Staten stelt in de Kadernota voor E2 miljoen op die manier vrij te maken en E2,5 miljoen te winnen door efficiency te verbeteren. Ook het vrij aanwendbare deel van de reserve van E11 miljoen zal grotendeels worden gebruikt om het gat te dichten. Aan de andere kant stelt het College voor in 2006 E13,2 miljoen uit te trekken voor nieuwe beleidsvoornemens. Dat is echter ruim 50% minder dan in 2004 en 2005.

Het overige deel van het geld dat nodig is voor de financiële dekking van grote programma's en projecten moet vooralsnog komen van een verhoging van de opcenten. Naast een bevestiging van de eerder bepaalde opcentenverhoging van 5 punten per 1 april 2006, wordt voorgesteld dan ook een extra verhoging van 10 punten door te voeren. Afhankelijk van het gewicht van de auto kunnen de kosten per auto toenemen met E36, E46,80 of E54,90 per jaar.

De Kadernota Begroting kan gezien worden als de voorbereiding op de Begroting van 2006. In de Kadernota staan voorstellen van Gedeputeerde Staten verwerkt. In juni zullen Provinciale Staten debatteren over de Kadernota.

Jaarstukken
De provincie sluit het jaar 2004 af met een positief saldo van E3,2 miljoen. Een jaar geleden sloot de 'kassa' van provincie nog af met een E9,5 miljoen op te teller. Ook de flexibele reserve van de provincie nam afgelopen jaar af met ruim 60% naar E8,5 miljoen. De reden hiervoor is dat er veel investeringen zijn gedaan in de grote projecten.

Voor de grote projecten en de Zuiderzeelijn en de (ver-)nieuwbouw van het Provinsjehûs is in totaal E 108,5 miljoen opzij gezet onder de noemer 'bestemmingsreserve toekomstig product'.

Vanaf januari 2004 moeten provincies aan nieuwe regels voldoen wat betreft verslaglegging. Zo controleerde dit jaar een externe accountant voor het eerst op rechtmatigheid. Hiervoor is een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven. Dit betekent dat alle beslissingen over het provinciale geld volgens de regels zijn genomen. Fryslân is één van de vier provincies die deze goedkeuring dit jaar heeft gekregen.

De NUON aandelen van de provincie waren in 2004 goed voor een dividendopbrengst van

E 12,5 miljoen. Dit is E 4,6 miljoen meer dan verwacht. De aandelen van de NUON zouden er, naast andere meevallers, voor kunnen zorgen dat de opcenten niet verhoogd hoeven worden. De aandelen kunnen extra dividend gaan opleveren of een deel van het geld dat in de aandelen vastzit kan vrijkomen.

5

---- --