S.M.O.

Unicontrol Commodity BV winnaar FDI Award 2005

Het Amsterdams bedrijf Unicontrol Commodity is winnaar geworden van de Foreign Direct Investment Award 2005. Met Unicontrol Commodity Ghana hebben zij in de haven van Takoradi een bulkoverslag gerealiseerd voor de aan- en afvoer van cacaobonen. Traditioneel werden de cacaobonen als stukgoed overgeslagen maar sinds de investeringen van Unicontrol kan deze overslag als bulk worden gerealiseerd. Door deze efficiëntere verwerking betekend dit een geweldige verbetering van de inkomsten voor de locale cacao boeren. Daarnaast geven de investeringen in de haven van Takoradi een aansporing voor overige investeerders.

Unicontrol is een voorbeeldbedrijf in de commodities sector. De export van commodities is voor het arme Afrika van levensbelang is. Maar vooralsnog blijft het een aangelegenheid van veel volumes en lage marges. Er zijn in deze sector maar weinig ondernemingen in staat om een echte troef introduceren op weg naar meer toegevoegde waarde in de regio van herkomst.

De jury is vooral onder de indruk door het enorme 'trigger' voor de verdere ontwikkeling van de haven van Takoradi, de regio en de export van cacaobonen.

De FDI Award wordt uitgereikt op donderdag 21 april 2005 in het Hoofdkantoor van Rabobank te Utrecht. Tijdens de bijeenkomst wordt de 'Venture Capital and Private Equity Funds for Development Index
2005' gepresenteerd, de eerste gids voor risicokapitaal voor ondernemers in ontwikkelingslanden. De middag wordt ingeleid door Arthur Arnold, de nieuwe Chief Executive Officer van FMO.

De FDI Award, die dit jaar voor de tweede keer is toegekend, kende in de voorgaande editie met MSI Cellular een zeer aansprekende winnaar. MSI Cellular is het bewijs dat het mogelijk is om een succesvolle onderneming op te zetten die zich volledig richt op Afrika, ontwikkeling stimuleert en een return geeft aan haar aandeelhouders.

Voor het selecteren van de winnaar is een onafhankelijke jury samengesteld, bestaande uit deskundigen van verschillende internationaal opererende organisaties. De juryleden beoordelen of de onderneming in het desbetreffende land een toegevoegde waarde creëert en een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de economie.

Mededelingen voor de redactie,