Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


21 april 2005

121/2005


Toepassing Wet BIBOB in Haarlem voor openbare orde


Screening integriteit nu mogelijk voor horeca, prostitutie, coffeeshops en speelautomatenbranche

Het college van B&W is afgelopen dinsdag akkoord gegaan om de Wet BIBOB in Haarlem toe te passen voor de openbare orde. Dat betekent dat er nu de mogelijkheid is om vergunninghouders en vergunningaanvragers in de branches horeca, coffeeshops, prostitutie en speelautomatenhallen te screenen op eventuele criminele achtergronden.


De Wet BIBOB, Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur, verruimt de mogelijkheden van het gemeentebestuur om zich te beschermen tegen het risico criminele activiteiten te faciliteren. Dit is nodig omdat criminele organisaties in sommige gevallen afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen of overheidsopdrachten om criminele activiteiten te kunnen afschermen.

Het zwaartepunt wordt gelegd op de nieuwe vergunningaanvragen voor horeca, coffeeshops en speelautomatenhallen en op de bestaande vergunningen in de prostitutiebranche. De prostitutiebranche wordt beschouwd als BIBOB-aandachtsbranche. De reden hiervoor is dat de risico's op criminele facilitering in de prostitutiebranche het grootst zijn. Om de decriminaliseringsdoelstelling van het prostitutiebeleid een impuls te geven wil de gemeente Haarlem de mogelijkheden die de Wet BIBOB haar biedt volledig benutten. Voor bestaande vergunninghouders in de overige branches zal terughoudend gebruik worden gemaakt van de BIBOB mogelijkheden, tenzij er sprake is van een gegronde reden om een BIBOB-screening uit te voeren.


Inspraak

Voor de zorgvuldige uitwerking van het beleid is het wenselijk om belanghebbenden de mogelijkheid te geven hun visie op het beleid te geven en zonodig de uitwerking daarop aan te passen. Daarom is deze nota gedurende 4 weken, dat betekent tot en met 26 mei 2005, beschikbaar voor inspraak en in te zien op de volgende locaties:

- Publieksdienst, Zijlsingel 1
- Stadshuis, Grote Markt 2

sector Publieksdienst
Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
023-5115172
mjuthan@haarlem.nl

---- --