Gemeente Winterswijk


21 april 2005

Gemeentelijk verbeterplan voor uitvoering VROM wet- en regelgeving

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stuurt de VROM-inspectie een overzicht met verbeterpunten en acties die de gemeente genomen heeft naar aanleiding van een onderzoeksrapport van VROM van november 2004. In mei en juni 2004 heeft de VROM inspectie onderzoek gedaan naar de manier waarop de gemeente Winterswijk in 2003 haar taken op het gebied van VROM-wet en regelgeving heeft uitgevoerd. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de gemeente het redelijk goed doet, maar ook dat er een aantal verbeterpunten is. De gemeente heeft op basis van deze uitkomsten een verbeterplan opgesteld waarin de opmerkingen en aanbevelingen zijn verwerkt.

Ruimtelijke ordening
In het rapport staat onder andere dat de gemeente de actualisatie van bestemmingsplannen jaarlijks moet bijstellen, waarbij de prioriteit moet liggen bij het buitengebied en de gebieden in de bebouwde kom waarvoor nog geen bestemmingsplan van kracht is. Dit is inmiddels gebeurd. Aan de actualisatie van het bestemmingsplan buitengebied wordt momenteel volop gewerkt. De verwachting is dat eind 2005 de wettelijke procedure kan worden gestart. Voor de gebieden binnen de bebouwde kom is voor kom Oost en Noord inmiddels het bestemmingsplan vastgesteld en goedgekeurd. De komplannen West en Zuid volgen nog dit jaar. Voor kom Centrum is inmiddels beleid in hoofdlijnen ontwikkeld (visie Wonen en Werken en Masterplan). Dit beleid wordt naar verwachting eind april vastgesteld door de gemeenteraad. Verdere vertaling naar bestemmingsplannen vindt plaats vanaf 2005.

Milieu
In het rapport adviseert VROM ook een milieubeleid op te stellen met een duidelijke visie op de programmering en uitvoering van milieutaken met heldere keuzes en meetbare doelen. Verder constateert VROM dat voor 2003 geen milieujaarverslag is gemaakt en de afgelopen jaren ook geen milieuprogramma is vastgesteld. Ook geeft VROM aan dat verouderde milieuvergunningen moeten worden geactualiseerd en er meer menskracht en financiële middelen nodig zijn voor een goede handhaving. De raad heeft in 2003 besloten om op het gebied van milieu alleen nog maar die taken uit te voeren die wettelijk verplicht zijn. De gemeente zal in 2005 een milieuprogramma opstellen, echter beperkt tot de wettelijke taken. Het milieujaarverslag over de jaren 2003 en het milieujaarverslag 2004 zijn inmiddels vastgesteld. De verouderde vergunningen betreft met name industriële inrichtingen. Om deze te actualiseren en de milieuhandhaving te verbeteren wordt in 2005 extra menskracht ingezet.

Bouwen
Op het gebied van bouwen adviseert VROM een praktisch en werkbaar handhavingsbeleid bouwregelgeving (Bouwbeleidsplan) op te stellen. Ditzelfde geldt voor het brandveiligheidsbeleid waarin voorrang wordt gegeven aan de meest risicovolle gebouwen. De personele capaciteit voor toezicht alsmede de juridische behandeling van de handhaving van de bouwregelgeving wordt door VROM als onvoldoende beoordeeld. Tenslotte wordt aangegeven dat enkele procedurele zaken met betrekking tot vergunningverlening voor verbetering vatbaar zijn. In 2005 wordt gestart met het opstellen van een Bouwbeleidsplan. In 2004 is al gestart met een verbetering van de handhaving van de bouwregelgeving. Dit wordt de komende jaren verder verbeterd. Op het gebied van brandveiligheid is al beleid geformuleerd, ook met betrekking tot de prioritering van de meest risicovolle gebouwen. In 2005 zullen de meest risicovolle gebouwen (ziekenhuis, verpleeghuis, bejaardenhuizen, gezinsvervangende tehuizen, hotels, pensions en de scholen) over een actuele gebruiksvergunning beschikken. Alle overige vergunningsplichtige instellingen kunnen uiterlijk in 2009 over een actuele vergunning beschikken. Voor allerlei procedurele zaken zoals bijvoorbeeld het bewaken van termijnen van bouwvergunningen wordt sinds 1 januari 2005 een nieuw geautomatiseerd systeem gebruikt. Ook zijn allerlei checklisten opgesteld om de voortgang van procedures te controleren.