Dienstenbond CNV

Er zit schot in CAO Arcadis 2005
21-04-2005

De CAO-onderhandelingen bij Arcadis zijn van start gegaan. Op 18 maart en 15 april hebben we de verschillende onderwerpen toegelicht en bediscussieerd. De onderhandelingen verlopen in een prettige sfeer en we hebben al wat meters gemaakt. De belangrijkste punten treft u hieronder aan.

Aantal verlofdagen
Arcadis wil het standaard aantal verlofdagen terugbrengen van 33 naar 30. Deze vermindering van verlofdagen wordt gecompenseerd door middel van een reële vergoeding. Dat zou kunnen door te werken met een vaste toeslag (bv. in de vorm van een eindejaarsuitkering die niet pensioengevend is). In dat geval is het voor iedereen mogelijk om per direct weer 3 dagen terug te kopen en zodoende weer op het oude aantal dagen uit te komen.

Een andere optie is om een vast percentage in te bouwen in het salaris. Dat is dan wel pensioengevend, maar het percentage is lager in verband met extra kosten voor pensioenopbouw. In deze situatie is het weliswaar ook mogelijk om de 3 verlofdagen terug te kopen, maar het gedeelte van het geld dat dan in de pensioenpot is gegaan, kunt u daar dan niet meer voor gebruiken.

5 mei
Arcadis wil 5 mei als vaste vrije dag laten vervallen. Deze dag wordt dan gecompenseerd met een structurele loonsverhoging.

Beoordelen/belonen
Het beoordelingssysteem wordt vernieuwd. Hierover overlegt de directie met de (nieuwe) COR. Het beloningssysteem staat nu in de CAO en wordt besproken met vakbonden. We proberen te komen tot een nieuw systeem dat recht doet aan alle medewerkers. Te denken valt aan een koppeling tussen belonen en beoordelen waarbij medewerkers die aan het begin van hun salarisschaal zitten een hoger percentage krijgen dan de medewerkers die aan het eind (de uitloop) zitten.

Beloning en resultaatdeling
Arcadis wil afspraken maken over resultaatdeling. Daar zijn wij op zich niet tegen, maar onze voorkeur heeft een structurele salarisverhoging plus een (beperkte) resultaatdeling. Arcadis ziet een koppeling (qua niveau) tussen beide onderwerpen. We zijn er nog niet uit.

Pensioen
De nieuwe pensioenregeling moet als gevolg van gewijzigde wetgeving op een aantal punten worden aangepast. Een groot probleem is de Wet gelijke behandeling die aangeeft dat delen van de pensioenregeling leeftijdsdiscriminerend zijn. Het gaat dan met name om het tijdelijk ouderdomspensioen (TOP) vanaf 50 jaar. Op grond van de Wet gelijke behandeling is dit onderdeel niet langer houdbaar.

We hebben een oplossing gevonden, waarbij twee vliegen in één klap worden geslagen. Zo proberen we de vroegpensioenregeling (uittreden op of rond 63 jarige leeftijd in plaats van op 65 jaar) overeind te houden en het bovengenoemde probleem op te lossen. De kosten bedragen 0,8%. Om dit te financieren denken we aan het afschaffen of bevriezen van seniorendagen en/of de 58+ regeling. Het restant van de kosten moet dan door Arcadis worden betaald. Hoewel het jammer zou zijn als genoemde regelingen sneuvelen, we houden dan wel een vroegpensioenregeling in stand.

Arbeidsongeschiktheid
We proberen over dit onderwerp afspraken te maken waarbij in het eerste ziektejaar 100% wordt betaald en in het tweede ziektejaar meer dan 70%. Hier zijn we nog niet uit.

Hoe nu verder?
Op 29 april is een volgend overleg gepland. Dan proberen we spijkers met koppen te slaan, zodat we toch nog tijdig een nieuwe CAO kunnen presenteren. Vanzelfsprekend krijgt u de CAO-teksten op tijd aangeleverd en wordt u gevraagd uw oordeel te geven. Mochten we er niet uitkomen, dan wordt een nieuwe onderhandelingsronde gepland.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf: w.burggraaf@cnvdibo.nl