Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 71

21 april 2005

Embargo tot donderdag 21 april 20.30 uur

Hoogvliet ontvangt Innovatieprijs Buurtbemiddeling Rotterdam 2005

10 jaar succesvolle buurtbemiddeling in Rotterdam

Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) heeft op donderdag 21 april de Innovatieprijs Buurtbemiddeling Rotterdam 2005 uitgereikt aan het project Buurtbemiddeling in Hoogvliet. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijk diner in de Burgerzaal van het Stadhuis ter gelegenheid van tien jaar Buurtbemiddeling in Rotterdam. Het project in Hoogvliet ontvangt deze prijs omdat de jury onder de indruk is van de vernieuwende wijze waarop de politie vertrouwen heeft in de effectieve aanpak van de verschillende buurtbemiddelaars bij conflicten tussen buren in Hoogvliet.

Innovatie

Het is de eerste keer dat Innovatieprijs Buurtbemiddeling Rotterdam wordt toegekend. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van ¤ 2005,-. De Innovatieprijs is bedoeld voor het team buurtbemiddelaars dat het Rotterdams Model van buurtbemiddeling doorontwikkelt. Dit model staat voor 'Voor en door de buurt' waarbij de buurtbemiddelaars zich richten op herstel van communicatie en op (het ontwikkelen van) de kracht van mensen om zelf hun burenconflict op te lossen.

Voor bewoners, dóór bewoners

Buurtbemiddeling bemiddelt bij een conflict tussen buren. Dat gebeurt door getrainde vrijwilligers, die zélf in die buurt of wijk wonen. Opdrachtgevers van Buurtbemiddeling zijn corporaties samen met de deelgemeenten en de politie. Bij overlastproblemen schakelen zij vaak Buurtbemiddeling in. Maar ook op eigen initiatief kunnen bewoners van Rotterdam Buurtbemiddeling benaderen.

Buurtbemiddeling Rotterdam startte in 1996 met een experiment in Lombardijen, Schiemond en het Nieuwe Westen. De initiatiefnemers waren de woningcorporaties Woonbron en Vreewijk-Lombardijen, onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de deelgemeenten van IJsselmonde en Delfshaven en de gemeente Rotterdam. In 1999 koos Rotterdam voor structurele voortzetting en uitbreiding. Nu staat buurtbemiddeling in 22 wijken ter beschikking. Dit aantal groeit naar verwachting in 2005 tot 30.

Meer blauw op straat

Het aantal aanmeldingen buurtbemiddeling is in de afgelopen tien jaar gegroeid. Van 100 aanmeldingen in de eerste drie jaar van Buurtbemiddeling tot zo'n 500 aanmeldingen in 2003. Dit zijn zo'n 1000 gezinnen en 2200 personen. 60% van de bemiddelingen leidt tot een oplossing. De politie in Zevenkamp heeft alle 55 aanmeldingen die in 2003 bij Buurtbemiddeling Zevenkamp binnenkwamen, bekeken en geconstateerd dat - zonder buurtbemiddeling - 30 van die 55 zaken bij de politie zouden zijn beland ter afwikkeling. Per geval scheelt dat een halve of hele dag werk voor de politie die nu meer tijd heeft voor ander werk. Indirect levert buurtbemiddeling 'meer blauw op straat' op. Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau CPB dat begin januari 2005 gepubliceerd is, blijkt dat juist in de Randstad 'meer blauw op straat' een dubbel effect heeft op de verlaging van criminaliteit en overlast.

Meer informatie over buurtbemiddeling in Rotterdam is te vinden op www.buurtbemiddeling.org

Noot voor de redactie/