Ingezonden persbericht


Uit: Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 22 april 2005 - jg. 8 - nr. 2

ZEELAND PROTESTEERT TEGEN SCHELDE-UITDIEPING


* Op 11 maart ondertekenden Vlaanderen en Nederland een "memorandum van overeenstemming" over de uitdieping van de Westerschelde tot 13,1 meter. In Zeeland groeit echter het verzet, en ook het onwillige Nederlandse parlement moet de overeenkomst nog goedkeuren. ---

De werken zouden in 2007 van start moeten gaan om in 2009 klaar te zijn. Een diepere vaargeul moet de Antwerpse haven toegankelijk maken voor grote schepen. Het akkoord voorziet dat beide landen geld op tafel zullen leggen om de Schelde toegankelijker, veiliger en natuurlijker te maken. Prijskaartje voor de hele Schelde-ontwikkeling: 642 miljoen euro, waarvan 395 miljoen voor Vlaanderen. Er komen ook maatregelen tegen overstromingen. Tegen 1 juli moet een plan voor natuurcompensaties op tafel liggen. Het akkoord bepaalt dat in Vlaanderen 400 hectare nieuwe slikken en schorren zullen aangelegd worden, ondermeer door een uitbreiding van het Zwin, de inpalming van de polders ten noorden van Doel en de aanleg van overstromingsgebieden. De Zeeuwse gedeputeerde Thijs Kramer (PvdA) liet weten dat "als deze overeenkomst door de strot wordt geramd van de inwoners van Zeeland, dat wel eens kan leiden tot vertraging". Envolgens het Bestuurlijk Overleg Westerschelde (BOW), dat naast de provincie en de gemeenten ook de Zeeuwse Milieu Federatie (SMF) omvat, "krijgt Zeeland de lasten en Antwerpen de lusten" van de uitdieping.


* Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwinde-ke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@advalvas.be.

Deze e-versie van 'Nieuws uit Doel' is in textformaat opgesteld zodat iedereen hem kan lezen, en wordt in principe beperkt tot 20 kB. Een opgemaakte pdf-versie kan je downloaden op www.doel2020.org (archief nieuwsbrief).