Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 22 april 2005

Persstatement 'Vermiste Zoetermeerse en kinderen'

Gistermiddag, donderdag 21 april, zijn in de woning van de vermiste vrouw en kinderen bloedsporen aangetroffen in de slaapkamers van de ouders en de kinderen. Ook in de achterbak van de auto zijn bloedsporen aangetroffen, en op de plek bij de woning waar de auto stond geparkeerd.

Dat was mede aanleiding voor de politie de man aan te houden. Dit gebeurde gisteravond.

De man is aan het eind van de avond kort gehoord. Tijdens dat verhoor heeft de man bekend zijn vrouw en twee kinderen te hebben omgebracht. De man heeft verklaard dat hij dat heeft gedaan woensdagavond 6 april laat.

Ook heeft de man verklaard hoe hij de vrouw en kinderen heeft omgebracht, daarover willen we nu nog geen
mededelingen doen.

De man heeft ook verklaard dat hij de lichamen heeft begraven en ook waar hij ze heeft begraven. Op die plaats zijn ze inderdaad vanmiddag aangetroffen. Hij heeft dat gedaan elders in Nederland, niet in Zoetermeer. We willen nu nog niet melden waar de verdachte de lichamen heeft begraven. Dit o.a. ter voorkoming van verstoring van die plaats delict. De verdachte heeft verklaard de lichamen met de auto naar die plek te hebben gebracht.

Over het motief heeft de man nog geen verklaring
afgelegd. Op het oog leek het gezin een heel gewoon gezin. Het gezin was niet bekend bij de politie.

De rechter-commissaris van de Haagse rechtbank heeft vrijdagmiddag 22 april de aanhouding van de verdachte rechtmatig bevonden. De verdachte zal maandag 25 april opnieuw worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor de voorlopige hechtenis.

Wat heeft de politie gedaan sinds de aangifte van vermissing?

Nadat de man op maandagmorgen aangifte heeft gedaan van vermissing van de vrouw en kinderen, is de man gehoord als aangever. Die dag is de politie met toestemming van de echtegenoot in de woning geweest om een eerste onderzoek in te stellen.

Diezelfde dag en later die week zijn er
opsporingsberichten uitgezonden door vele media. Die verschillende berichten hebben ongeveer 115 tips
opgeleverd, de politie heeft die tips doorgelopen op bruikbaarheid. Ook is een buurtonderzoek gehouden en zijn familie, vrienden en bekenden gehoord.

Het bleef onduidelijk wat er was gebeurd. Er kwamen geen meldingen van een ongeluk of suïcide. Een andere
mogelijkheid was dat de vrouw zelf was weggegaan samen met haar kinderen. Maar ook na alle media-aandacht kwam er geen teken van leven van de vrouw of haar kinderen.

Ondertussen bleken het alibi van de verdachte en andere delen van zijn verklaringen niet te kloppen. Hierop is besloten tot een sporenonderzoek in de woning.

Vanmiddag zijn de nabestaanden van de vrouw en de kinderen geïnformeerd. Vlak voordat deze persconferentie is gestart zijn de scholen van de kinderen en de
buurtbewoners geïnformeerd.