CD&V

Persmededeling van CD&V 22 April 2005

GARANTIELABEL BIEDT 100% ZEKERHEID INZAKE MILIEUVRIENDELIJKE ELECTRICITEITSPRODUCTIE

Op voorstel van Kris Peeters heeft de Vlaamse Regering vandaag principieel het besluit goedgekeurd dat garanties van oorsprong inzake groene stroom voorziet. Dit label geeft 100% zekerheid over deze milieuvriendelijke vorm van elektriciteitsproductie.

Elektriciteitsproducenten krijgen certificaten voor de stroom die opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen. De elektriciteitsleveranciers moeten voor een deel van de geleverde stroom certificaten inleveren bij de VREG. Indien zij geen of onvoldoende groene stroomcertificaten kunnen voorleggen, wordt hen een boete opgelegd. De leveranciers kunnen de certificaten kopen van de producenten of van andere leveranciers.

De regeling inzake certificaten vandaag is ontoereikend om aan de klant te waarborgen dat de stroom daadwerkelijk uit hernieuwbare energiebronnen is opgewekt. Zo wordt bijvoorbeeld een niet onaanzienlijk deel van de stroom zonder Vlaamse certificaten uit het buitenland ingevoerd. En buitenlandse certificaten worden in Vlaanderen vooralsnog niet aanvaard. Ook laat in het binnenland ?grijs? opgewekte stroom zich in het buitenland als ?groene? stroom aanbieden.

Om dergelijke misbruiken tegen te gaan, en om uitvoering te geven aan een Europese richtlijn die België verplicht garanties van oorsprong in te voeren, heeft de Vlaamse regering, op voorstel van Minister Kris Peeters en na het advies van de VREG alsook van de SERV en de MiNa-Raad, het ontwerpbesluit goedgekeurd dat ook in Vlaanderen garanties van oorsprong voorziet.

Eens de garanties van oorsprong in werking, zal aan de klant met zekerheid gewaarborgd worden dat de als ?groen? gekochte stroom daadwerkelijk ?groen? is opgewekt.

Het ontwerp wordt voor advies overgemaakt aan de Raad van State.

?Dit garantielabel is een belangrijke stap in het verder bevorderen van milieuvriendelijke elektriciteitsproductie. Het kadert in de Vlaamse doelstelling om tegen 2010 het aandeel hernieuwbare energie te doen oplopen tot 6%?, besluit minister Peeters.

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be